Recenze: Knihy pro dospělé

Volání o pomoc ukryté v láhvi

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Vzkaz v láhvi dánského spisovatele Jussi Adler-Olsena je v pořadí třetím svazkem plánované a postupně se naplňující několikadílné série o dánském oddělení Q, které bylo vytvořeno za účelem rozřešení případů, jež byly uloženy k ledu (ať už z jakékoliv příčiny).


knihaProlog čtenáře zavede pod podlahu loděnice kdesi v neznámu. Na tomto bezútěšném místě nasyceném odérem mořských řas a dehtu jsou svázáni dva bratři, kteří netuší, jak jejich existence dopadne. Věří v Jehovu, ale již od něj pomoc nečekají, neboť byli donuceni napít se krve. Kdo jim teď pomůže? Jeden z bratrů upne svou naději ke vzkazu v láhvi, který se mu podaří i přes spoutání napsat a vhodit do zrádných vln moře. Nyní nezbývá nic jiného než doufat… Láhev najde cíl ve Skotsku na policejní stanici, kde však zůstane ležet na okenním parapetu dost dlouho na to, aby se písmo stalo nečitelným. Nakonec skleněný předmět stanici opustí a po odborném ošetření papíru v něm je vše Skoty odesláno dánským kolegům, neboť je to právě dánština, v níž byl dopis napsán – navíc krví. A protože se jedná o záležitost pár let starou, přistane případ na stole Carlu Morckovi, vedoucímu oddělení Q, jenž se zabývá rozřešením odložených kauz. Carlovi se do dopisu, který je z valné většiny vlivem rozkladného procesu nečitelný, příliš nechce. Jeho dva pomocníci – Syřan Asad a věčně nabroušená Rose – jsou však jiného názoru. Udělají ze vzkazu kopii přes celou stěnu a začnou jednotlivá písmena doplňovat, aby se z nich stala srozumitelná slova a následně věty, jež dají ucelenou žádost o záchranu života. Komisař Morck naštěstí není neoblomný a do případu se ponoří způsobem, jakým to umí jen on. Postupně odhaluje profil vraha – rafinovaného člověka, který loví v rodinách hlásících se k některé z existujících sekt. Scénář je totožný. Více dětí, únos dvou z nich, zaplacení výkupného, návrat jednoho potomka. Kde je druhé? Kam zmizelo? A proč to rodina nikdy neohlásila? Neprostupná mlha mlčení pátrání neulehčuje. Co když pachatel rozjel další akci se smutným koncem? Podaří se jej objevit a předat spravedlnosti? Zdá se, že nitky otázek a odpovědí se jen tak nesetkají…
 
Vedle vyšetřování sledujeme rovněž příběh ženy, jejíž výrazně starší muž odjíždí z domova pravidelně na delší čas v rámci „pracovních“ povinností. Netuší, co za práci manžel vykonává, hlavou se jí honí myšlenky na jeho nevěru a možný vlastní odchod i se synem. Vyplatilo by se jí takovéto jednání? Netuší, že ten, koho si vzala, vymění o dvacet kilometrů dál auto, převlékne se a dokonce si i obarví vlasy. Zkrátka změní identitu a rozjede se za potencionální obětí…
 
Mimo hlavní kauzy se Carl zapojuje do případu jiného oddělení řešícího požáry společností, který doplňuje nález mrtvoly ve spáleništi. Nesmí chybět soukromý Carlův život a Adler-Olsen pochopitelně pokračuje v odkrývání životního stylu dalších stálých postav (především Asad a Rose), jejichž vývoj je pro ucelení děje nezbytný.

Jussi-Adler Olsen vás stejně jako u Ženy v kleci a Zabijáků nezklame. Četba od poutavosti přejde do strhujícího tempa, kdy chcete číst dál a dál bez ohledu na čas a dění kolem sebe. Jen těžko se odtrhnete k běžným činnostem. Věřte, že budete mít chuť listovat a poodhalit pokračování příběhu mnohem dříve, než autor nabízí. Přiznávám, nemá se to, ale zkrátka jsem ve vypjatých momentech nevydržela a potřebovala vědět, jak daná situace vyplyne. Jedná se sice o čtenářský nešvar, ale na druhou stranu… Není zrovna tohle důkaz, že se jedná o kvalitní dílo, které má právo stát se bestsellerem. Navíc Vzkaz v láhvi získal ve své domovině roku 2012 Skleněný klíč, což je cena za nejlepší skandinávský krimiromán, a v témže roce rovněž zvítězil v dánské Ceně čtenářů. To je dostatečný důkaz zaručené kvality, nemyslíte?

Knihu Vzkaz v láhvi vydalo nakladatelství Host

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení