Recenze: Knihy pro dospělé

Jack Rozparovač odhalil svou totožnost. V Upířích denících

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Co se stane, když vezmete dva znepřátelené bratry-upíry, jednu krásku v nesnázích, novopečenou upírku a rádoby neporazitelného nemrtvého? Všechny postavy stačí zasadit do období, kdy v Londýně řádil proslulý Jack Rozparovač a s trochou fantazie vznikne příběh, který napsala L. J. Smith, vydaný nedávno ve Fragmentu pod názvem Stefanovy deníky – Úkryt.


knihaTi, kteří si přečetli celou doplňkovou sérii k Upířím deníkům, vědí, že v předchozím díle Stefan uprchl ze statku nedaleko Londýna, protože byl podezřelý z vraždy syna svého zaměstnavatele. Ještě předtím však byl svědkem, jak byla jeho mladičká přítelkyně Violet přinucena, aby se stala upírkou, a sám nakonec smrtelně zraněn a nechán napospas svému osudu. Na poslední chvíli ho zachránil jeho bratr Damon, který se na místě skoro zázrakem objevil. Jistě také není problém si vzpomenout, že Violet měla starší sestru Coru, se kterou se v novém díle bratři vydávají do Londýna, aby Violet našli a pomohli jí.

Už od samého začátku mají problémů víc než dost – v první řadě je nutné si vzpomenout na bandu pomstychtivých upírů. Nikdo si není pořádně jistý, za co by se bratrům měli mstít, přesto je jasné, že u nich musejí mít pořádný vroubek, když jsou schopni je pronásledovat kamkoli, přestože jim bratři připravují jednu past za druhou. Pak je tu Violet, kterou si jako novou společnici vybral jeden z nich. Možná to by mohla být šance, jak o něm něco víc zjistit, ale už předem je jasné, že to nebude nic lehkého. A jak se zachová sama Violet? Pokusí se Coru znovu proměnit v upíra? Nechá si ji jako zásobu krve?

Nejvhodnějším způsobem, jak se nepříteli podívat na zoubek, by bylo nasadit mu vyzvědače do sídla. Právě této role by se měla zhostit Cora, takže se z rozestavěného tunelu pro londýnské metro stěhuje do útulku pro padlé dívky, jehož zřizovatelem je právě jejich společný nepřítel. Ani  Stefan s Damonem nezahálejí – londýnská místa se střídají v rychlém sledu: tunel metra, luxusní hotely, ale také čtvrť Whitechapel s nepříliš dobrou pověstí ohrožovaná Jackem Rozparovačem a nechybí ani dobročinné akce.

Ohroženy teď už nejsou jen prostitutky, o život jde také hlavním hrdinům. Žádná z jejich pastí nebyla tak dokonalá, aby Jacka Rozparovače zastavila. Pomoci by snad mohl jedině starý čaroděj, který ovšem upíry nemá příliš v lásce. A jaká bude jeho cena? Možná příliš vysoká, než aby si ji Stefan dovolil zaplatit…

Ukázka z knihy:

„Předstírej, že jsi omdlela,“ zašeptal jsem. „Pomoc!“ vykřikl jsem hlasitěji.
Policista, který běžel kousek od nás, zpomalil a otočil se. V jeho očích se zablýsklo podezření.
„Moje sestra omdlela!“ zavolal jsem.
(…)
„Prosím, pojďte sem! Rychle!“ pokračoval jsem. Můj hlas zněl zničeně, zatímco policista supěl do kopce přímo k nám. Cítil jsem, jak se Coře bezděčně chvějí boky, a věděl jsem, že se směje mému bezesporu hrozně přehrávanému představení. „Prosím, pomozte!“
(SMITH, Lisa Jane. Stefanovy deníky – Úkryt. Praha: Fragment, 2013, s. 42.)

Knihu Stefanovy deníky – Úkryt vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení