Recenze: Knihy pro dospělé

Lákavý svět fantazie

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
leky

Málokdo z nás je sám se sebou spokojený. Důvodů se najde nekonečně mnoho, každý si může najít ten svůj. Co s tím? Pracovat na sobě, zdokonalovat se? Hubnout, cvičit, podstoupit plastiky? Jsou tady i kurzy zvyšující sebevědomí, knihy slibující změnu šedé myšky na zářivou osobnost. Existuje však ještě jedna cesta - cesta do fantazie. Možností je řada, hodně lidí se ztrácí v knihách nebo sdílejí dobrodružství se svými oblíbenými filmovými hrdiny. Moderní počítačová technika nabízí dokonalejší způsoby, hry, ve kterých se můžeme stát jiným člověkem nebo změnu identity na některé ze sociálních sítí. Jedna z her se stala námětem novely Léky smutných mladého českého autora Pavla Gottharda.

 

knihaGotthardův hrdina David zažívá počátek krize vztahu se svou přítelkyní Pavlou. Má pocit, že se od něj dívka odpoutává a začíná ho podvádět s jiným mužem. Davidovo životní období vůbec není šťastné, s rodiči se nestýká, hlavně vůči otci cítí téměř nepřátelství, studia žurnalistiky v Brně si musí hradit sám, ve studiu, kde dělá brigádu, nemá lehkou pozici. Ze všeho nejvíc mu ale záleží na Pavle. Snaží se zjistit, s kým tráví čas, má podezření, že se stýká s jeho přítelem a spolupracovníkem Romanem. Pavel Gotthard ale čtenáři nepředkládá příběh obyčejně nevěry. Pátrání dovádí Davida do podivné společnosti. Kromě Romana a Pavly do ní patří ještě Ezechiel a Morgain. Nyní vsuvka pro vysvětlení – Ezechiel a Morgain jsou samozřejmě přezdívky, taková jména se v českých luzích a hájích tak často nevyskytují. I Pavla má svůj nick – Elaine a Roman – Žár. David se ke skupince přidá, je to jeho poslední zoufalý pokus dát s Pavlou vše zase do pořádku. Brzy pochopí – skupinka našla jakýsi portál, jímž ve spánku mohou vstupovat do světa Království a hrát v něm bojovou hru, jako kdyby to byla realita. Jen smrt není skutečná.

Novela Léky smutných obsahuje tři důležité dějové linky. Výrazná imaginární linie se týká bojů v Království, s ní souvisí Davidova láska k Pavle a třetí je Davidův vztah k rodině. Ta se sice skrývá v pozadí, ale je, jak se v závěru ukáže, velmi důležitá. Království, kam ve spánku vcházejí, má vlastnosti počítačové RPG hry a larpu. Opět mi dovolte malou vsuvku určenou těm, kteří nevědí, co je larp, a nechce se jim hledat v encyklopedii. Larp (Live Action Role Play) je hra, v níž jednotliví hráči ztvárňují určité postavy, interagují mezi sebou a plní určitý cíl. Hra se může podobat počítačovým hrám typu RPG (Role-playing game), hraje se však v reálu, i když ve fiktivním světě. Pavel Gotthard je profesionálním tvůrcem larpů a to se odráží na popisech Království. Podstatou však není samotné Království, ale motivace jednotlivých postav. Každý má jiný důvod, proč se tam vydává, a také jiný vztah k samotné fiktivní zemi. Jedním ze spojovacích motivů je touha být někým jiným. Tuto motivaci ale David nesdílí, pro něj je důležité pochopit Pavlu, krok za krokem odhaluje drobné střípky jejích duševních zmatků a stává se čtenářovým průvodcem do světa nejistot zahalovaných piercingem, černými šaty a těžkými okovanými botami.

„Měla pravdu.“
„Kdo?“
„Elaine. Když říkala, že jí vůbec nerozumíš,“ Morgain lhostejně pokrčila rameny. „Většina holek si začala barvit vlasy po Věčném svitu neposkvrněné mysli. Elaine je z těch, které si je barví od chvíle, kdy pochopily, jak velká je propast mezi tím, kým jsou, a kým by pro lidi kolem sebe chtěly být. Cesta do Království léčí tu stejnou nemoc. Jen lépe.“
(Gotthard, P. Léky smutných. Brno: Host 2013)

Davidův volnější vztah ke Království je důvodem, proč je schopen za něj bojovat vášnivěji a bez ohledu na důsledky, ale dokáže se od něj i odpoutat. V tomto procesu by se daly nalézt stopy iniciačního románu ve smyslu cesty k dospělosti. Pouť a hrdinské činy koná David v Království, dospět ale musí v reálném světě. Je to proces, ke kterému směřuje, ale samotné prozření je dílem okamžiku. S dospělostí přichází zodpovědnost, David si uvědomuje, že musí změnit svůj vztah k rodině, zvláště k otci. Nejde o to podřídit se, ale stát se rovnoprávným partnerem a hlavně umožnit i otci, aby se stal jeho rovnoprávným partnerem.

Léky smutných je překvapivě pečlivě koncipovaná novela. Jednotlivé dějové linie jsou vyvážené a autor nedává do popředí dobrodružný a dynamický děj bojů v Království. Knihy, odehrávající se ve virtuálním světě, jsou v současně literatuře poměrně časté. Někteří autoři o něm dokážou psát poutavě a s velkou invencí, jako například Sergej Lukjaněnko, jiní jej využívají pouze pro efekt. Pro Pavla Gottharda je to důležitá a atraktivní rekvizita, o kterou se opírá propracovaná psychologie skutečných postav.

Knihu Léky smutných vydalo nakladatelství Host 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení