Recenze: Knihy pro dospělé

Netradiční freska že života vévodkyně z Akvitánie

1 1 1 1 1 (1 hlas)
k

Románů o francouzské a posléze anglické královně Eleonoře Akvitánské bylo napsáno již mnoho. Ať už to byly klasické biografie s odborným výkladem, nebo biografické romány, ve všech je na první pohled patrné, že tato žena byla velmi nepoddajná, bojovná a vždy si dokázala jít za svým cílem. Kniha autorky Cecelie Hollandové Vášnivá a nespoutaná. Osudy královny Eleonory napovídá další vlastnosti této neobyčejné ženy.


kCecelia Hollandová žije v Kalifornii a literární tvorbě se věnuje od 70. let. Ve světě je známá především svými romány z Norska z 10. století, nebo ze středověké Evropy. Čeští čtenáři se dosud s publikací jejího díla v češtině nesetkali, ale mohou znát velkofilm Anna a král, který vznikl na motivy jednoho z jejích románů.

Knihu Vášnivá a nespoutaná. Osudy královny Eleonory přináší českému čtenáři Knižní klub. Jedná se o biografickou fresku, která zachycuje tuto neobyčejnou ženu ve chvíli, kdy vrcholí krize jejího mnohaletého manželství s francouzským králem Ludvíkem. Manželství není obdařeno synem a tolik potřebným dědicem francouzského trůnu, Ludvík se stále více věnuje modlitbám a Eleonora se navíc setkává s mladým a charismatickým normanským vévodou Jindřichem z Anjou.

Autorka rozehrává ve skutečnosti tři milostné příběhy, které se vzájemně propojují a souvisejí spolu. Vedle rodící se lásky a touhy po vzájemné moci mezi Eleonorou a Jindřichem, budoucím králem Anglie, se objevuje její v knihách dosud opomíjená sestra Petronila a vytváří důležitou součást celého příběhu. Zatímco je Eleonora v utajovaném těhotenství, Petronila obléká její šat a proměňuje se na francouzskou královnu, jejíž převlek nepozná ani sám Jindřich. Zcela nenápadně se pak vedle hlavní dějové osy vine nitka příběhu Eleonořiny dvorní dámy Claire zamilované do trubadúra Thomase.  

Příběh, který zdánlivě začíná jako jeden z mnoha biografických románů o Eleonoře, se postupně mění ve velmi poutavý román. Zachycuje navíc období, které je v jejím životě spíše opomíjené. Zatímco většina knih věnující se jejímu životu, ukazuje Eleonoru jako velkou královnu anglickou, matku Richarda Lví srdce, nezkrotnou manželku a matku popuzující své syny proti otci, Cecelia Hollandová se věnovala období, které tomu všemu předcházelo.

Autorka dokáže své čtenáře velmi rychle vtáhnout do děje a ani chvíli nenudí. Popisné odstavce se rychle střídají s rozhovory a děj ani na chvilku neodbočí od své hlavní linie. Na knize je znát, že autorka dokáže zkušeně vyprávět a že téma, které si zvolila, velmi dobře ovládá. Vévodkyně Akvitánská je v jejím podání velmi uvěřitelná a skutečná. I když se nejedná o odbornou literaturu, čtenář může velmi dobře věřit, že taková Eleonora skutečně byla. Vášnivá a nespoutaná.

Ukázka z textu:

Petronila rozzuřeně vyskočila; vycítila, jak se Eleonora vzteká, ale zůstává zticha. Přesto natočila hlavu a přimhouřenýma očima se dívala za vysokou opatovou postavou, která jako čáp odcházela bez svolení pryč. Byl to světec a mohl si odcházet, jak se mu zlíbilo. Několik mnichů se vydalo za ním.
(HOLLANDOVÁ, Cecelia. Vášnivá a nespoutaná. Osudy královny Eleonory. Praha: Knižní Klub, 2013, s. 17.)

Knihu Vášnivá a nespoutaná. Osudy královny Eleonory vydalo nakladatelství Knižní Klub

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení