Recenze: Knihy pro dospělé

Řetězová reakce lží

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
k

Guillermo Arriaga by mohl být českému čtenáři znám ze své spolupráce s filmovým režisérem Alejandrem Gonzálesem, kdy napsal scénáře k jeho volné trilogii a to sice: Amores perros – Láska je kurva, 21 gramů a Babel.


kSladká vůně smrti je podivná kniha. Její spletitá dějová rafinovanost je zpočátku téměř nepostřehnutelná, ale zvolna nás lapí do svých osidel. Text je pojat čistě realisticky, ale přesto se neubráníte jistému dojmu pramenícímu z magičnosti, jejíž meritum vyvěrá ze zanedbanosti prostředí, v němž se tragický příběh odehrává. Jde konkrétně o mexický venkov, kde se jakoby zastavil čas. Lidé tu jsou chudí a snaží se přežít, jak se dá.

Sladká vůně smrti je knihou o lásce a křivdě, kdy se lež stává pravdou a ta, ač je odhalena, zůstane raději i nadále tutlána, protože by to neprospělo vývoji situace směřující k neodvratné a kruté odvetě. Jenomže zlo plodí zase jen zlo. Příčina a následek, kdy však zůstane zatemněn rozum, vedou k zbytečnému projevu násilí.

Vše se odvíjí kolem mrtvé dívky a nedorozumění. Svým způsobem by se dalo uvažovat o téměř až detektivní zápletce, jenomže základním kamenem vyprávění je vášeň, jíž není osud nakloněn. Nevěrná žena si musí nakonec zvolit mezi svým životem či milencovým. Obě varianty ji psychicky zničí.

Arriaga velmi umně nakládá s fabulací a je patrný vliv jeho scénáristické práce. Ostatně tento jeho titul, jímž doposud dosáhl asi největšího ohlasu, byl též v roce 1999 přenesen na stříbrné plátno. Sám autor pak v roce 2008 debutoval jako režisér autorským snímkem Spálené životy.

Duch Sladké vůně smrti je prosycen civilností a jednoduchostí. Nacházíme se ve světě horkokrevné impulsivnosti, kdy se čest zaštiťuje hospodskými žvásty a racionálno je nahrazeno pověrčivostí. Tělo mrtvoly se v poklidu rozkládá, zatímco hlavy zanícené emotivními pohnutkami horečnatě přemítají nad postavou vraha a jeho motivů.

Sladká vůně smrti není ani tak román, jako spíš novela a to poměrně strhující. I když tempo vyprávění tomu možná nenapovídá. Navozená skličující atmosféra se zvolna stupňuje až k logickému vyvrcholení.

Sladká vůně smrti vypráví tisíckrát opakovaný příběh, ale současně neztratila nic z puncu originality a to právě onou spletitostí jakou je formována.

„Za mlada Lozano ublížil ze žárlivosti své holce. Dvakrát ji postřelil, ale ona to přežila. Bylo mu jí líto, a tak ji požádal o ruku. Souhlasila, ale nakonec se nevzali. Uchlastala se k smrti pár dní před svatbou. Od té doby považoval každý zločin z vášně za projev debility.“
(Arriaga, G. Sladká vůně smrti. Přel. L. Janda. Labyrint: Praha, 2013, s. 23.)

Knihu Sladká vůně smrti vydalo nakladatelství Labyrint

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení