Recenze: Knihy pro dospělé

Sejde se nespokojený, žárlivý a prozíravý

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
maska

Už od pohledu pozoruhodná kniha vyšla na konci loňského roku v nakladatelství Argo a nese v celku jednoduchý název Cabaret. Jde o sbírku necelé čtyřicítky minikomedií francouzského humoristy, spisovatele a dramatika Pierre-Henri Camiho. Tohoto muže žijícího na přelomu 19. a 20. století proslavil jeho ryzí smysl pro humor, kterým plnil stránky novin a posléze i vlastních knih. Českým čtenářům se po nějaké době opět naskytla jedinečná příležitost nahlédnout do Camiho díla a nechat se bavit.

 

knihaV případě, že vám jméno autora nic neříká, nevěšte hlavu. Šlo o milovníka divadla, který se chtěl stát hercem, ale nakonec pro ostatní začal psát. Jeho brutální černý humor milovala řada spisovatelů a bavičů. Líbila se jim jeho nevyzpytatelnost, skandálnost a občasná morbidita. Kdo jiný než Cami by v počátcích své kariéry psal o nebožtících, funebrálcích, hřbitovech a pohřbech. Dělat si srandu ze smrti chce odvahu a um. 

Až posléze přišly jeho minikomedie, tedy krátké texty rozdělené do obrazů či dějství. Zde se naplno projevil jeho smysl pro dialogy a dramatickou zkratku. Camiho příběhy často nabírají spíše podobu gagu, grotesky nebo filmové scénky. Tyto formy jsou navíc plně ovládány parodií a absurditou. Dá se také říci, že pro celé Camiho dílo, nyní nejnověji v čele s Cabaretem, je z toho důvodu typická překvapivá zápletka a naprosto nečekaná pointa. 

V knize se vyskytuje celá řada postav, které nesou složitá a dlouhá označení (Žárlivý břichomluvec nebo Posmutnělý knihkupec). Právě tito lidé dělají z krátkých příběhů zcela jedinečné, pikareskní a naprosto bizarní příhody ze života. Věřte mi, že málokdy se při čtení tak rádi a od srdce zasmějete jako s Camiho knihou Cabaret.  

Mým favoritem mezi minikomediemi je text, ze kterého jsem uvedla i ukázku. V příběhu s názvem Křížová výprava sice figuruje statečná skupina křižáků, přesto jim bitvu u Jeruzaléma vyhraje projímadlo a protivníkova věta „To bude průser!“. 

Ukázka z knihy:

Křížová výprava
Mladý a krásný Dunois: Patříme ke křížové výpravě, kterou uspořádal Godfríd Bouillonský. Za deset minut vyrážíme do Palestiny. Pospěšte, pane sousede, chloubo křižáctva.
Prozíravý křižák (v okně svého hradu): Jen co vysadím dveře svého hradu a jsem u vás.
Mladý a krásný Dunois: Vysadíte dveře do hradu?
Prozíravý křižák: Ano, kvůli zlodějům. Za mé nepřítomnosti by někdo mohl vylomit dveře a vloupat se do hradu. Odvezu si je do Palestiny s sebou. Tak bude komukoliv znemožněno otevřít paklíčem zámky a vniknout dovnitř.
Mladý a krásný Dunois: Toť důmyslné.
(Cami, P. - H. Cabaret. Praha: Argo, 2012, str. 17)

Knihu Cabaret vydalo nakladatelství Argo

K dostání na stránkách Knihkupectví Beletrie.eu

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení