Recenze: Knihy pro dospělé

Podivné úmrtí v luxusní restauraci

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Agatha Christie je bezesporu královnou detektivky. Její umění nespočívá jen v tom, že dokáže napsat napínavý dobrodružný příběh, ale především ve hře, kterou umí se svými postavami rozehrát. A u hraní ještě zůstaneme. Spisovatelka si totiž dovede hrát nejen s postavami, ale i se svým vlastním dílem. Není u ní neobvyklé, že poutavou povídku přepracuje na stejně poutavý román. A tak tomu bylo i u knihy Cyankáli v šampaňském.


knihaPoprvé spatřil tento román světlo světa v roce 1945. Agatha Christie v něm použila námět z povídky Žlutý kosatec, ve které v hlavní roli působil oblíbený detektiv Hercule Poirot. Povídka vyšla ve sbírce Potíže v zálivu Pollensa a o něco později byla přepracována do románové podoby. Autorka v románu vyměnila Hercula Poirota za jiného detektiva – plukovníka Race. Nijak tím příběhu neublížila, naopak mu dodala detektiva, který přináší čtenáři něco jiného než očekávané neměnné hodnoty starého dobrého Hercula.
   
Musím se znovu vrátit ke slovu „hra“, protože celkový koncept románu je skutečně jedna velká hra. Autorka tentokrát nezvolila běžný způsob vyprávění (od začátku do konce). Nejprve seznámí čtenáře s problémem a také se všemi postavami, které v příběhu figurují. Pokud měl čtenář už v první kapitole jasno, kdo je vrah, autorka mu dokonale zamíchá karty v následujících pěti kapitolách. Oproti standardnímu postupu, ve kterém všichni mají alibi a nikdo nemůže být vrah, mohou být v tomto románu vrahem skutečně všichni účastníci. A kdo je ten pravý?
   
Čtenář, který rád pátrá po vrahovi spolu s románovým detektivem, si v této knize přijde skutečně na své. Autorka mu dodá tolik skutečných i falešných vodítek, že z toho jde hlava kolem. S trochou důvtipu se však dá přijít na to, kdo měl nejen motiv, ale i příležitost vraždit. Kniha je skutečně výjimečná právě v tom, že zvídavému čtenáři může přinést formu hry na vypátrání vraha. Až román otevřete, zkuste si k tomu vzít blok a tužku a zapisovat si jednotlivé informace, tak jako to dělají i někteří románoví detektivové. Dokážete odhalit skutečného vraha?
   
Agatha Christie, stejně jako ve svých ostatních textech, dokázala, že je mistryní ve svém oboru. Její postavy jsou skutečné, živé, uvěřitelné a jejich činy ve čtenáři vzbuzují emoce. Když se k tomu připojí její vypravěčský um, napínavý příběh a skutečně zajímavě poskládaný systém kapitol a informací, vznikne ojedinělý román právě jako Cyankáli v šampaňském.

Knihu Cyankáli v šampaňském vydalo nakladatelství Knižní klub

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení