Recenze: Knihy pro dospělé

Je možné dokázat téměř nemožné?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
k

Padesátník Augustus Van Dusen je výjimečný vědec, jemuž se díky jeho genialitě přezdívá profesor Rozum. Jednoho dne se se svými dvěma přáteli vědci spontánně vsadí. Podstata sázky spočívá v uniknutí z vězení do doby maximálně jednoho týdne pouze za pomoci mysli a logiky. Profesor Rozum bezmezně věří v sílu lidské mysli, přestože vězení, o které se v sázce jedná, je vyhlášenou pevností, z níž není úniku.


kProfesor je tedy ihned uvězněn a ostraha i vedení věznice je instruováno chovat se k němu jako k normálnímu vězni. Před nástupem do věznice požádá o tři drobnosti: zubní prášek, jednu pětidolarovou a dvě desetidolarové bankovky. Během „výkonu trestu“ přivádí profesor své dozorce k šílenství. Z okénka jeho cely několikrát vypadnou jednodolarové bankovky, které si neznámo kde rozměnil. Vedoucí věznice se několikrát ujišťuje, že vězeň nemá nejmenší příležitost utéct – byla by to přeci jeho ostuda, kdyby profesor sázku vyhrál a z jeho věznice uprchl. Po několikerém zkontrolování cely i profesora si však je jistý, že tam žádná taková možnost není.

I přes to všechno se za týden profesor setkává se svými nevěřícně hledícími kamarády mimo zdi své cely. Jak se profesor dokázal dostat ven? Na posledních několika stranách této drobné knížečky se dozvíte celé tajemství profesorova mimořádného kousku.

Kniha se díky svým malým rozměrům i rozsahu dá zhltnout za jeden večer – tedy pokud budete číst česky psanou polovinu knihy. Anglická část je psána jazykem na poměrně vysoké úrovni, proto knihu doporučuji především pokročilým angličtinářům, přestože i méně zdatný jedinec ji zcela jistě zvládne – český překlad se nachází hned na protější straně.

Ukázka z knihy:

„Dobrý večer, pánové,“ pozdravil jeden. Byl to Hutchinson Hatch; ředitel ho dobře znal.
„Nuže?“ pronesl podrážděně ten druhý. „Tady mě máte.“
Byl to profesor Rozum.
Přimhouřenýma očima si ředitele bojovně přeměřil, tomu spadla úžasem čelist a chvíli se mu nedostávalo slov. Ředitel byl naprosto ochromen.
(FUTRELLE, Jacques. Problém cely č. 13. Praha: Argo, 2012)

Jacques Futrelle (1875–1912) byl americký novinář a spisovatel zaměřující se především na detektivní příběhy. Problém cely č. 13 je jeho nejznámějším dílem. Je řazeno mezi nejlepší detektivní povídky dvacátého století. J. Futrelle zahynul při ztroskotání Titanicu, kdy přenechal místo v záchranném člunu ženám a dětem.

Knihu Problém cely č. 13 vydalo nakladatelství Argo
 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení