Recenze: Knihy pro dospělé

Dobrý otec a špatný syn nebo naopak

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Ať už jsou naše děti jakékoli, ať už udělaly cokoli, vždycky jako rodiče budeme stát na jejich straně. Vždyť právě ony jsou naším odrazem, produktem naší výchovy, naší lásky. Vždyť to ony přejímaly naše vzory a učily se být dobrými lidmi. Ale jak řekl odsouzený vrah a syn Daniel Allen: „Všichni jsme nepřišli na svět, abychom konali dobro."


knihaDaniel Allen je dvacetiletý mladík, který neměl příliš šťastné dětství. Rodiče se rozvedli a on tak putoval z jednoho kouta země do druhého, od matky k otci. Otec založil novou rodinu, matka tak nějak nevěděla, co sama se sebou, natož s chlapcem jeho věku. Danny byl průměrný mladík až do okamžiku, než se rozhodl opustit vysokou školu a vydal se na cestu napříč Státy. Někde na té cestě, se něco stalo, něco se změnilo. A pak najednou koukal na svět zpoza mříží, on, údajný vrah významného republikánského politika a možná budoucího prezidenta Spojených států.  Kde se stala chyba a kde je pravda? Je Daniel vrahem nebo obětí? Je vlkem nebo beránkem? To se rozhodne zjistit jeho otec, uznávaný revmatolog, Paul Allen. Ten se nehodlá s osudem svého syna smířit, nevěří v jeho vinu a sám se vydává po stopě synova příběhu. Co nebo kdo ho dovedl na místo činu a proč by jeho syn, kterého si pamatoval jako usměvavého mladíka, přistoupil k činu takto násilné povahy? Sám sebe se postupem času ptá, zda mu byl skutečně tak dobrým otcem, jak si vždycky myslel.

Noah Hawley ve své knize Dobrý otec poodkrývá oponu urputného boje otce za život a svobodu svého syna. Příběh není dějově komplikovaný, drží se jedné dějové linii, v níž se prolíná přítomnost s minulými zážitky odsouzeného chlapce. Jedná se ovšem o velice emotivní příběh, nad nímž se sám čtenář je nucen zamyslet. V nitru prožívá bolest a pochybnosti otce, společně s ním hledá, co za vraždou politika stojí a pátrá po povaze syna, který se odcizil otci. Četba Dobrého otce zprostředkovává velmi intenzivní prožitek a čtenář spolu s hlavním hrdinou spěje k velmi silnému emotivnímu rozuzlení.

Ukázka z knihy

„Vstal jsem a pohlédl na sebe do zrcadla. Tady vedla hranice a já si nebyl jist, zda jsem ochoten ji překročit. Za ní už následoval pád do něčeho spletitého, chmurného. Fran měla pravdu. Nesměl jsem se v tom ztratit, nesměl jsem se nechat lapit do osidel posedlosti. Tři muži spolu jeli vlakem přes ústí řeky Sacramento. Jedním z nich byl můj syn. Zbylí dva byli podle všeho váleční veteráni, z nichž jeden pracoval pro společnost, která by přišla o miliony, kdyby Seagramův návrh zákona prošel Senátem a po prezidentově podpisu vstoupil v platnost. Byla to pravda? A kdyby ano, co to znamenalo? Bylo lákavé vidět v tom jistou logiku, souvislost, zároveň však měl člověk pocit, že tím učiní první krok do temnějších sfér. Že tím vykročí po cestě, z níž se příliš jedinců nevrátí.“
(HAWLEY, Noah. Dobrý otec. Praha: Argo, 2013. s. 154.)

Kniha Dobrý otec vychází u nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení