Recenze: Knihy pro dospělé

Útěk z na oko dokonalého světa

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

V prvním měsíci letošního roku vyšlo v nakladatelství Knižní klub pokračování díla Dokonalý pár od autorky Ally Condieové. Přízvisko Dokonalý zůstává, jen namísto páru dosaďte sen. Vím, že jsem si s recenzí dala na čas, ale práce je práce a věřím, že na představení kvalitního čtení není nikdy pozdě.


knihaNa konci úvodního dílu jsme se s hlavní hrdinkou Cassiou rozloučili, když byla přeřazena do pracovní čety z důvodu projevení určité formy rebelie. O tuto změnu zažádali sami dívčini rodiče. Jejich záměr nebyl myšlen zle. Učinili tak proto, aby se Cassia dostala o něco blíže Kyovi, kterého Společnost odvedla do vnějších provincií. Do provincií, kde probíhají boje a lidé jsou tam posílaní de facto na jistou smrt.

Dokonalý sen překvapivě nezačíná Cassiiným vyprávěním, nýbrž Kyovým. Tuto změnu vnímám pozitivně. Už není na Společnost pohlíženo jen z hlediska hlavní hrdinky. Na stejnou rovinu je „vystřelen“ Ky, který tak získává mnohem větší prostor. Jednotlivé kapitoly jsou stále psány ich formou, tentokráte však střídavě Cassiou a Kyem. Cíl mají stejný – najít jeden druhého. Chlapci se podaří uniknout do kaňonů zvaných Příčný řez. Do místa, kde údajně žijí farmáři, lidé, již se Společností nesouhlasí. Doufá, že se nějakým způsobem přiblíží Cassie. Ta mezitím zkusí štěstí a při odjezdu z pracovního tábora se přimíchá mezi dívky, které mají být odvezeny do vnějších provincií. Určitě se setká s Kyem, on tam musí být! Zjištění, že nedávno utekl, Cassiu nezastaví, ba naopak. Neváhá riskovat a své kroky nasměruje taktéž do kaňonů. Bude mít vzájemné hledání kladný výsledek? A jsou vůbec ideály dvou zamilovaných lidí identické? Cassia by se ráda přidala ke Vzpouře a podpořila ji v boji proti Společnosti a nemá důvod se domnívat, že Ky by to mohl cítit naopak. Příčný řez se zdá být nekonečným, a ačkoliv se to zdá nemožné, stopy Společnosti jsou i zde. Nikdo nemá jistotu, kam až toto obludné uspořádání lidí dosáhlo…

Asi je zbytečné zmiňovat, že pro četbu titulu je nezbytné seznámit se s obsahem pilotního dílu. Pokud tak neučiníte, uniknou vám důležité souvislosti, a hlavně nebudete mít děj ucelený.

Čeho se nemusíte bát, pak skutečnosti, že by snad „dvojka“ ztratila na čtivosti. Autorka udržuje svižné tempo, jež vás dovede překvapivě brzy k poslední stránce. Ani Dokonalému snu se nevyhnuly drobné chybky, ale nejde o nic závažného, v konečném výsledku si na ně těžko vzpomenete.

Co si neodpustím, je zmínění se o přebalu. Kvituji nápad vyobrazení dívky – za předpokladu, že jde o Cassiu –, která se postupně vymaňuje z uzavřené bubliny. Barva se změnila na modrou a mladá žena kouli proráží levačkou. Není nic proti ničemu, když prozradím, že závěrečný díl má červenou bublinu, již rozbitou, s uprostřed stojící dívkou. Originální obal vždy nakladatelství zachovalo, patrně by tak mělo být i u svazku třetího. Předběžný termín vydání vyvrcholení příběhu je srpen letošního roku, orientační název Dokonalý svět. Nejspíše jeden z mála důvodů, proč se těšit na konec léta.

Knihu Dokonalý sen vydalo nakladatelství Knižní klub

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení