Recenze: Knihy pro dospělé

Tragický příběh z války plný pomsty, cti i milosrdenství

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
k

Návrat kapitána Johna Emmeta je prvním beletristickým počinem Elizabeth Spellerové. Autorka, která má na svém kontě několik odborných knih a živí se jako spisovatelka, učitelka, novinářka a básnířka, dokázala v této knize propojit fikci, historická fakta, filozofické úvahy i cit pro kulturu. Čtenář se od první stránky propadá do života o téměř sto let zpátky a ani na chvíli z něj nevyjde. Děj, dobové reálie i myšlení hlavních hrdinů ho pohltí, a nepustí až do poslední stránky.


kElizabeth Spellerová si pro svou knihu zvolila silný příběh protkaný mnoha tragickými osudy vojáků z první světové války. Hlavním hrdinou je Laurenc Bartram, který se po skončení války ocitá náhle sám, bez ženy a syna, kteří během války zemřeli. Snaží se zaběhnout znovu do běžného života a pomoci mu k tomu má práce na knize o kostelech. Náhle dostane dopis od ženy, jež byla sestrou jeho spolužáka ze školy. Sotva si ji pamatuje a nikdy se s ní nijak zvlášť nepřátelil. Nyní ho žádá, aby vypátral okolnosti smrti jejího bratra – kapitána Johna Emmeta.

Setkává se s Mary Emmetovou a seznamuje se s prvními podivnými událostmi. Skončil Maryin bratr svůj život sebevraždou v psychiatrické léčebně, nebo mu někdo pomohl? A kdo jsou neznámí dědici, se kterými se musela Maryina rodina podělit o dědictví po Johnovi?

Autorka rozehrává důmyslný příběh, kdy se Laurenc setkává s mnoha lidmi, které by za jiných okolností vůbec nepotkal. Začíná nejprve Johnovými dědici. U někoho naráží na nezájem a netečnost, u někoho na odpor, u někoho na strach. Pomalu odkrývá jednotlivé dílky podivné skládanky, která odhaluje bolest, strach, nenávist a pomstu. Laurenc si při tom uvědomuje, že jeho život zdaleka není tak strašný, jak mu připadal. Pomaličku se s Maryinou pomocí zvedá z prachu a začíná hledat nový smysl svého života. Když už se zdá, že je jen krůček od štěstí, i od vyřešení Johnovy podivné smrti, vše se obrací a Laurenc opět odhaluje nečekané pravdy.

Autorka píše velice důvěryhodně. Čtenář ani na vteřinu nezaváhá, že by to tehdy mohlo být jinak. Má pocit, že příběh musel psát někdo, kdo v této době žil a kdo si hrůzy první světové války prožil od počátku až do konce. Nejde jen o samotný popis válečného života a strastí. Jde i o dokonale zvládnuté myšlenky válečných hrdinů i obětí a jejich psychické problémy, které se objevovaly nejen během války, ale především po ní. To je ostatně také problém Johna Emmeta a důvod, proč se ocitl v psychiatrické léčebně. Autorka k tomu prostudovala mnoho odborných knih, které uvádí ve svém doslovu. Vysvětluje, co se stalo její inspirací, i proč napsala právě tento příběh.

Autorka dokazuje svůj pisatelský talent od prvního řádku. Čtenář je vtažen do děje a fascinovaně hltá slovo od slova. Věřím, že jen málokdo dokáže knihu odložit dříve, než se dostane na její konec. Není to jen o válce a tragických osudech, není to jen o napínavém ději a detektivní zápletce, tato kniha je především o obrovské solidaritě, porozumění a milosrdenství.

Zda některé postavy v knize vnímají své činy jako milosrdenství, anebo už je to pomsta a zločin, posuďte sami. Zjistíte také, jak zemřel John Emmet, kdo je podivný přítel, kterého Mary Emmetová neustále navštěvuje i jak to dopadne mezi Mary a Laurencem.

Na závěr si dovolím připojit hodnocení některých deníků, které hovoří za vše:

„Spellerová umí mávnutím ruky oživit minulost. Intenzita, se kterou dokáže vyvolat emoce a atmosféru místa, je pozoruhodná. Je to citlivě napsaný román, který čtenáře zasáhne. Výtečný výsledek.“ (The Independent)

„Návrat kapitána Johna Emmeta je plný šokujících odhalení a tichého porozumění – a jednoho posledního, nepatrného aktu milosrdenství, jehož ozvěna zní hlasitěji a déle než jakákoli rána z pušky.“ (The Wall Street Journal)

Knihu Návrat kapitána Johna Emmeta vydalo nakladatelství Host

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení