Recenze: Knihy pro dospělé

Na Hradě trochu jinak

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
detail

Pražský hrad je místem, kde se přítomnost potkává s minulostí a, ač je to možná trochu nezvyklé, i místem, kde žily nejen hlavy státu, ať již takto bereme korunované krále či volené prezidenty. Za Habsburků na Hradě žilo i jejich služebnictvo a úřednictvo. Mezi ty vyšší, správně bychom měli říct vysoké úředníky habsburského dvora, patřil i otec Josepha Rudolpha z Wartburku, Ernst Rudolph. Malý Joseph se zde nejen narodil, nýbrž zde vyrostl a prakticky do dospělosti žil. Jeho vzpomínky nám přinášejí editoři Martin Halata a Dagmar Lieblová v knize Pozdrav ze Schlossbergu.

Joseph Rudolph sepsal své paměti v roce 1876, v době, kdy byl nemocen a nemohl se tedy zaměstnávat jinak. Jeho rodina byla s Pražským hradem spjata od 70. let 18. století. Tehdy se funkce zámeckého inspektora ujal jeho děd, Johann Georg, aby ji následně předal svému synovi. Dostáváme se tak k unikátnímu svědectví doby před rokem 1848, abychom si následně prošli události revolučního roku a rozloučili se smrtí posledního zámeckého inspektora, který byl za zásluhy povýšen do šlechtického stavu, do tzv. nové úřednické šlechty, a zvolil si predikát z Wartburku.

knihaJoseph Rudolph je zručný vypravěč, seznamuje nás s historií rodiny od narození svého děda ve vesnici Breiten Worbis. S daty pracuje precizně a chce být co nejpřesnější, protože vše dokládá úředními dokumenty, jakými jsou rodné, křestní a úmrtní listy. Seznámí nás s dědovou složitou cestou na Pražský hrad, s povinnostmi, jaké měl, i s různými změnami, k nimž došlo v rámci postupných reorganizací Marie Terezie a především Josefa II. Zachycuje nejen život své rodiny, ale i té královské, popisuje pobyt Karla X. nebo dobu, kdy na Hradě pobývala Marie Tereza, dcera Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty.

„Moje dobrá matka se ve styku s těmito vzdělanými, veselými lidmi cítila blaze, příjem otce se zdvojnásobil, neboť Karel X. mu dával na Nový rok 1000 zl. spropitného a nadto bylo tolik vedlejších příjmů, že teprve teď se stal náš život bezstarostný.“
(Martin Halata – Dagmar Lieblová (eds.), Pozdrav ze Schlossbergu. Paměti Josepha Rudolpha z Wartburgu, syna hradního inspektora. Praha: Academia, 2013. s.106.)

Kniha vyšla s podporou Akademie věd ČR, jedná se o klasickou vědeckou práci, kdy nás autoři v úvodu seznámí s historií rodu, následuje ediční poznámka, která vysvětluje systém přepisu a překladu. Nosnou část knihy tvoří samotná Rodinná kronika, a to v obou jazycích, nejprve v češtině, poté i v originále – v němčině. Jako v každé vědecké publikaci ani zde nechybí bibliografie, prameny a rejstříky.

Přes časový odstup od svého vzniku nám kniha dá mnohé, je vhodná i pro laiky se zájmem o historii. Pražský hrad totiž nebyl jen symbolem, ale skutečně to v něm pulzovalo životem. Což si uvědomíme, když si toto unikátní svědectví přečteme.

Knihu Pozdrav ze Schlossbergu vydalo nakladatelství Academia

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení