Recenze: Knihy pro dospělé

Petr Macek: Včera, dnes a zítra. Iva Janžurová

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Sympatickou a velmi oblíbenou herečku s vysokým hlasem a rozhodně nezaměnitelným smíchem Ivu Janžurovou známe všichni. A snad se shodneme i na tom, že je to herečka skutečně výjimečná a nenahraditelná. Mladý novinář a scénárista Petr Macek nyní přináší její autorizovaný životopis, kde můžete Ivu poznat nejen jako herečku, ale i jako partnerku, manželku a především, jako ženu.

„Já to mám tak ráda, že je divný, že mi za to dávají ještě peníze.“

knihaSympatická Iva se na čtenáře své biografie usmívá z obálky knihy v červeném klobouku a ladících rukavičkách. Elegantní herečka popisuje svůj život s obrovským citem. Ze stránek knihy čtenář pociťuje, že tahle žena žila a žije naplno jak život herecký, tak svůj soukromý. Petr Macek sestavil životopis Ivy Janžurové na základě rozhovorů vedených nejen s ní, ale i s jejími dcerami – Sabinou a Theodorou. Dále využil rozhovory s jejím partnerem Stanislavem Remundou a bratrem Pavlem. Není to tedy jen pohled z jedné strany, ale je to pestrý popis ženy, jež hýbe divadelním i filmovým světem.

Čtenář se seznámí s počátky Iviny kariéry, divadlem i filmem. Iva zde vzpomíná na své kolegy a přátele, na silné zážitky své kariéry, ale také na roli nejtěžší a nejkrásnější – na roli matky.

„Od roku 1964, kdy Ivuška nastoupila do Divadla na Vinohradech, v něm strávila krásných třiadvacet let, na které ráda vzpomíná. Pomineme-li „dobu temna“, práce v divadle se jí jen kupila a jedna po druhé přicházela řada krásných rolí. Možná z té doby pochází její slavný bonmot, který často a rád připomínal Stanislav Remunda. Iva jím prý kdysi glosovala svůj vztah k divadlu: ,Já to mám tak ráda, že je divný, že mi za to dávají ještě peníze.“
(Petr Macek. Včera, dnes a zítra. Iva Janžurová. Praha: Ikar, 2013. s. 117 – 118.)

Kniha je doplněná mnoha černobílými snímky, které zachycují Ivu Janžurovou v mnoha rolích (soukromých i divadelních a filmových). Uvnitř jsou pak dvakrát vsazené fotografie na křídovém papíru, jedna část je zachycena černobíle, druhá přináší snímky barevné. Všechny fotografie však přináší pohled na krásnou a nestárnoucí herečku. Na konci knihy nechybí výčet jejích divadelních rolí a filmografie.

Jestli máte Ivu rádi nebo vás jen zajímá její život, herecká dráha a pocity, s jakými toto vše prožívala, mohu tuto knihu jen doporučit.

Knihu Včera, dnes a zítra. Iva Janžurová vydalo nakladatelství Ikar

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení