Recenze: Knihy pro dospělé

Detektivní příběh nebo romance?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Snad žádná jiná doba nevzbuzuje ve spisovatelích napříč staletími tolik touhy ji poznat a prožít jako tudorovská Anglie. Vláda Jindřicha VIII. a jeho dcery Alžběty bývá nejčastějším pozadím historických románů autorů z celého světa. Nejinak je tomu i u Michelle Diener, která do Jindřichovy éry zasazuje již svůj druhý příběh – Strážkyně králových tajemství.

Tentokrát se setkáváme s Johnem Parkerem a Susanou za jiných a přece stejných okolností. Opět se ocitají ve víru intrik, kdy nejde o nic menšího než o královu čest. Když totiž odhalí, že Zrcadlo z Neapole, diamant, díky jehož získání pokořil francouzského  krále, neboť patřil do souboru francouzských korunovačních klenotů, zmizel, začne se rozehrávat vysoká politická hra, která by mohla znamenat i válku. Kdo tentokrát stojí v pozadí spiknutí? Komu by válka prospěla? A přežije jejich vztah všechny intriky? Dojdou nakonec vytouženého štěstí?

knihaTo všechno jsou otázky, na které samozřejmě nebudu odpovídat, protože bych vás tím připravila o jedinečný požitek z četby. Mohu vám jen prozradit, že se ani chviličku nebudete nudit, protože kniha je plná napínavých zvratů, kdy se opravdu budete bát, že nedopadne dobře. Proč? Není to totiž klasická romance, tam by byl konec poměrně jasný a člověk by se možná trošičku nudil. Ne však zde. Strážkyně králových tajemství je spíše detektivkou než románem, proto si koncem nejsme ani chvilku jisti. A to je vlastně jejím velkým kladem, nečekají nás zde přeslazené scény, ani cituplná vyznání. Náznaky, kterými je vztah Susanny a Johna vykreslen, jsou mnohem působivější a zanechají hlubší pocit.

Parker se jí hluboce poklonil a zvedl si její ruku ke rtům. Jeho výraz jasně ukazoval, co si o Boleynovi myslí. Ústa se mu stáhla, když se napřímil, aby se přidal k Boleynovi stranou shromáždění.
Našli si místo kousek dál od ostatních, vedle okna, kde řeka tekoucí dole tlumila jejich hlasy.
„O co jde?“
„Říká se, že můžete zničit Wolseyho.“
(Michell Diener. Strážkyně králových tajemství. Praha: Domino, 2013, s. 94.)

Kniha má vše, co by dobrá detektivka měla mít – výtečného hledače pravdy, padoucha stojícího v pozadí, který hlavním hrdinům usiluje o život, dobrou zápletku i perokresbu jednotlivých postav. Jak vše dopadne, zjistíte, pokud si knihu přečtete. A určitě nebudete litovat.

Knihu Strážkyně králových tajemství vydalo nakladatelství Domino

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení