Recenze: Knihy pro dospělé

Recyklace duší reinkarnací

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
k

Fredrik Brounéus je švédský spisovatel, který ve své mateřštině sepsal několik knih pro děti, jednu knihu literatury faktu, ale uchytil se až románem Maják, mnich a mrtvý dědeček, který sepsal v angličtině. Moudře usoudil, že pokud se chce prosadit, je potřeba myslet globálně, nikoli pouze lokálně v rámci vlastního národu. Anglicky napsaný román mu získal určitou popularitu, takže mohl přesídlit i s rodinou na Nový Zéland, kde se věnuje dalšímu románu již ze židle profesionálního spisovatele na plný úvazek.

 

kGeorge Larson je zcela obyčejný pubescent toužící po lásce, po chvilce soukromí s krásnou slečnou na prosluněné pláži, chce si v klidu snít sen o vlastní budoucnosti naplněné hraním soulu na kytaru. Ovšem od té doby, co ho začne po večerech navštěvovat nedávno zemřelý dědeček, je se vším konec. Osud je tu přeci od toho, aby se naplňoval, nikoli aby byl někým naplňován, och, jaká to drzost. Po dědečkovi se do Georgova života vbelhá podivný buddhistický mnich a jízda může začít. George je předurčen, dovídá se George překvapeně, jeho život byl předepsán, jeho životnímu tangu už někdo vybubnoval tempo. Stačí jen naskočit do starého náklaďáčku k dědovi, přibrat k tomu Kaisu, holku, ke které se dá jedině vzplát láskou a rozjet se vstříc budoucnosti, která bude naneštěstí prosta veškerého soulu.

Kniha Maják, mnich a mrtvý dědeček nabízí mnoho rovin. Od prosté rozjásané zábavy až po náznaky buddhistických nauk, směrujících Georga k jakémusi zdání moudrosti nahrazující roztěkanost mládí. Ovšem moudrost je tu jen zástěrkou, která může, ano, může, ale nedokáže. Brounéus jako by otevřel před psaním knihy brožurku skautů, kteří si na letní tábor naplánovali hrát si na buddhisty a přitom jen celých čtrnáct dní hráli badminton. Badminton s přednáškami Dalajlámy, ale přesto badminton. Ale nejen buddhismem je kniha živa. Vedle buddhismu ožívá i hrůza podsvětí naplněná démony, kteří pasou po lidské duši jako k smrti unavený po odpočinku. Tuto náboženskou směs prošpikoval autor strachem z přelidnění, hysterií nad ekologickou katastrofou nalézající ve výkladovém slovníku pod názvem lidstvo a dalšími vážnými tématy.

Ovšem tažným ptákem knihy se stala reinkarnace. Ona hra na velikost lidstva, které by dle některých měla dosahovat o chlup výš, než jaká je výška Mount Everestu. Georgovo minulé já žijící na přelomu 17. a 18. století stvořilo vynález nedozírného významu. Reinkarnační maják, který svou činností ohrozil přirozenou rovnováhu přírody. Úkolem Georga je napravit chybu svého minulého já a maják zničit.

Styl knihy je přirovnáván k Douglasovi Adamsovi či Terrymu Pratchettovi, proti kterémuž nařčení je nutné se tvrdě ohradit. Dva zmínění autoři dali do své tvorby neskutečnou dávku moudrosti provázané s čistou esencí humoru. V porovnání s nimi Brounéus bohužel vyznívá přespříliš lacině a nudně. Eskapády jeho postav dokážou zřídkavě vyvolat úsměv na tváři, ovšem nikdy bujarý smích, ten nezastavitelný řev lásky k životu. Autorův humor je pouhým náznakem humoru. Je velmi troufalé přirovnat začínajícího autora k mohylám žánru. Nutně to škodí právě začínajícímu autorovi. Přirovnání k Pratchettovi a Adamsovi je pouhým reklamním klamem.

Brounéus má pěkně našlápnuto, jeho kniha měla šmrnc, příjemně plynoucí spád, chuť ovšem měla po zelňačce. Po výživném jídle, které má nicméně do lahůdky daleko. Další knihou snad Brounéus předvede lepší provázanost děje s jazykovým mistrovstvím a humorem. V knize Maják, mnich a mrtvý dědeček předvedl jen rychlý děj a slepě pomíchaná témata, která se pouze hodila do krámu, nekorespondovala úzce s duchem knihy.

Knihu Maják, mnich a mrtvý dědeček vydalo nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení