Recenze: Knihy pro dospělé

Náhodné objevy, které ovlivnily svět

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Kniha Omylem géniem zaujme na první pohled. Nejen svým lehce básnickým názvem, který však není samoúčelný, ale zároveň také poněkud atypickým formátem a zpracováním titulní strany. V tomhle duchu se nese celá (na první pohled odborná) publikace.


knihaVůbec všechny části, kapitoly a oddíly se týkají zcela náhodných objevů, které však změnily svět, a tak samozřejmě nemůže chybět zmínka o pokrocích nejen na poli vědy a techniky, ale také medicíny. Některé z nich se běžně tradují, jiné však překvapí okolnostmi svého vzniku.

Nikoho pochopitelně neohromí vznik aspirinu, o kterém se nejednou mluví během výuky ve škole, a podobně „nezajímavý“ je vznik i dynamitu. Netrvá ale dlouho a autor se dostává k takovým objevům, u nichž by člověka ani v nejmenším nenapadlo, že za ně může vděčit šťastné náhodě. I když je používá takřka denně, má vlastně nulovou představu o tom, jak ve skutečnosti vznikly. Když nic jiného, aspoň taková znalost zaujme.

Na druhou stranu se kniha nedá zhltnout na posezení. Přestože je zajímavá a jednotlivé kapitoly jsou poměrně čtivé, nejvíc ze všeho se podobá encyklopedii, kterou podle všeho má také být. Tohle zdání podporuje také přehledný rejstřík v závěru.

Už jenom z důvodu, jakým objevům se věnuje, je pochopitelné, že nejde o čtení pro každého. Vyžadována je alespoň nepatrná technická zdatnost, ne všechny použité termíny jsou totiž vysvětleny polopatě. O to víc však „technické antitalenty“ potěší množství barevných i černobílých obrázků, které hlavní text příjemně doplňují. Nejinak je tomu také s různými poznámkami, které působí dojmem, že byly na samolepících papírcích přidány až jakoby dodatečně. Některé z nich by možná v učebnicích získaly nadpis K zapamatování, mnohé další by se hravě daly zahrnout pod hlavičku "Víte, že…?".  A samozřejmě nemohou chybět krátké poznámky a popisky k obrázkům – ať už nákresům, nebo dobovým fotografiím vzniku toho či onoho objevu. V žádném případě se nedá posoudit, jestli takovéto dodatky knihu zdokonalují, nebo naopak odsunují na druhou kolej. To si každý čtenář musí rozhodnout sám podle toho, čemu dává přednost.

V knize si nakonec přijde na své skutečně každý. Věnuje se snad všem oblastem vědeckého pokroku, a tak není žádný problém vedle čistě technické kapitoly narazit na oddíl jasně přírodovědný, který bude následovat objev na poli medicíny. Už jenom z toho důvodu mám pocit, že tato kniha najde své uplatnění především jako podklad pro odbornější referáty a práce tohoto druhu vůbec.

Knihu Omylem géniem vydalo nakladatelství CooBoo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení