Recenze: Knihy pro dospělé

Novela nová ve víc než jednom smyslu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
stopar

Léčba autostopem autorky mladší, i když už ne té nejmladší generace, která se skrývá za přezdívkou Peggy, je osvěžující svou otevřeností. S Peggyinou hrdinkou, za kterou je ostatně těžké si dosadit kohokoli jiného než autorku samotnou, se život nemazlí - a ona se nemazlí se životem. Neznalému čtenáři se možná zdá, že sebou nechá vláčet sem a tam, když dodržuje nepsaná pravidla autostopu, která už po mnoho let praví, že když je řidič na stopařku hodný, někam ji odveze a nakrmí ji, měla by se mu odvděčit tělem. A pak si nestěžovat, když se ukáže, že jakmile bylo dokonáno, už na ni nemá čas.

 

knihaNa rozdíl od mnoha, možná většiny hrdinek románů a novel psaných nepříliš zkušenými autorkami, si hrdinka Léčby autostopem nestěžuje a nelituje se. No, možná jí tu a tam něčeho líto přece jen přijde, ale sebelitovná nálada jí nikdy nevydrží dlouho. Ať se jí stane cokoli, jde - jede - dál.

Dalším sympatickým rysem hrdinky je její snaha objevovat svět. Možná si nepočíná vždycky moudře - určitě ne! - a čtenář, který, málo platné, za hrdinkou stále vidí autorku, má často chuť zařvat: "Nedělej to, ty hloupá! Uteč!" Ale když ji pak postihne očekávaný "trest" v podobě ťafky do ega či něčeho podobného, nestěžuje si. Nadává jen a jen sobě.

Hrdinka knihy Léčba autostopem není moudrá, ale ani se moudrá necítí. Jak osvěžující! Čtenář, uvyklý dlouhým poučným či filosofickým pasážím psaným vesměs lidmi právě tak nemoudrými jako Peggyina hrdinka, se knihou pobaví a jistě i poučí, ale nemá pocit, že je poučován.

Snad je můj vztah k Léčbě autostopem ovlivněn faktem, že jsem před víc než čtvrtstoletím sama napsala knihu o stopu Péra a perutě, a teď si radostně ověřuji, že moje pozorování z poměrně dávných dob se v mnohém podobají těm Peggyiným. Každopádně si myslím, že Léčba autostopem je upřímná, poutavá a stojí za přečtení. 

Knihu Léčba autostopem vydalo nakladatelství Eva Hölzelová

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení