Recenze: Knihy pro dospělé

Vražda jako od Sherlocka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Před několika lety v České republice propukl boom skandinávských detektivních příběhů. Mezi nimi u nás roku 2009 začíná vycházet i řada detektivek švédské spisovatelky Camilly Läckberg s dvojicí vyšetřovatelů spisovatelkou Ericou Falckovou a detektivem Patrikem Hedstörmem. Kniha Vražda s vůní mandlí je zatím poslední, která se na českém knižním trhu objevila.


knihaMartin Molin, kolega detektiva Patrika Hedstörma, odjíždí před Vánocemi na ostrov Valö, aby tam strávil víkend s rodinou své přítelkyně Lisette. Podvědomě se tohoto seznámení obává, protože Lisette za až tak vážnou známost nepovažuje. To však netuší, že se víkend změní v katastrofu. Nejenže je téměř hned po svém příjezdu do domu uvězněn s celou rodinou kvůli propuknuvší sněhové vánici, ale navíc po vyhrocené rodinné hádce u večeře umírá nejstarší a nejbohatší člen rodiny – dědeček Ruben, zakladatel rodinné firmy, pramen finančních zdrojů všech příbuzných. Martin tak nejen musí zvládnout nechtěnou úlohu partnera, ale i úplně první samostatné vyšetřování vraždy. A aby toho nebylo málo, den po smrti Rubena je zavražděn i jeho vnuk Matte – jediný rodinný příslušník, kterého měl starý pán rád.

Rozjíždí se vyšetřování, během kterého na povrch vyplouvají pečlivě skrývaná rodinná tajemství, vzájemná nesnášenlivost, závist, zloba, kterou k sobě často mohou chovat pouze příbuzní. Každý měl motiv k vraždě, očividně by ale nikdo nebyl schopen se takového ohavného činu dopustit. A Martin Molin přemýšlí na plné obrátky, hledá, zpovídá, až… Až mu k vyřešení případu dopomůže Sherlock Holmes.

„Cestou zpátky k domu mu hlavou vířily myšlenky. Pistole, kniha, rozhovory s příslušníky rodiny Liljecronových, večeře během prvního večera v domě, kdy u stolu začaly létat otevřené i skryté narážky jako ostré šípy. Měl z toho v hlavě galimatyáš. Matte a Ruben. Dědeček a vnuk. Ti si byli bližší než všichni ostatní z rodiny. Každý pátek se scházeli, aby si popovídali o tom, co měli společné. Starý a mladý. Jeden fyzicky a druhý psychicky nemocný. Zájem o Sherlocka Holmese. Martin sám viděl jen filmová zpracování příběhů a nemohl tak docela pochopit, jak se tím někdo může nechat tak pohltit…“
(LÄCKBERG, Camilla. Vražda s vůní mandlí. Praha: Motto, 2013. s. 136.)

Komorní příběh jako od první dámy detektivek Agathy Christie či sira Arthura Conana Doyla. Jen hlavní hrdina pátrající po dvojnásobném vrahovi je na hony vzdálen chladným mozkům Poirota či Sherlocka Holmese. Dopouští se začátečnických chyb (zapomíná na důkazy, prohledat pokoje mrtvých…), pochybuje o sobě a svých detektivních schopnostech, přičemž si přeje, aby celé vyšetřování mohl probrat se svým služebně starším kolegou Patrikem Hedstörmem. O to víc je ale jeho postava sympatičtější a živější. 

Camilla Läckberg (1974), známá švédská spisovatelka detektivních románů vyrostla na západním pobřeží Norska v městečku Fjällbacka, které je také místem jejích příběhů. Přestože vystudovala ekonomii na univerzitě v Gothenburgu, toužila již od mala psát detektivky. Když pak od svých příbuzných dostala jako vánoční dárek kurz tvůrčího psaní „Jak napsat zločin“, rozjela se její spisovatelská kariéra naplno. Camilla Läckberg napsala již 12 knih, u nás zatím vyšly Ledová princezna (2009), Kazatel (2010), Kameník (2010), Vlastní spravedlnost (2011), Elsyino tajemství (2012), Mořská panna (2012), Strážce majáku (2013), Vražda s vůní mandlí (2013). V roce 2011 Camilla Läckberg poskytla našemu serveru rozhovor, který si můžete přečíst zde: http://www.vaseliteratura.cz/rozhovory/47-clanky/1058-camilla-lackberg.html.

Knihu Vražda s vůní mandlí vydalo nakladatelství Motto

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení