Recenze: Knihy pro dospělé

Už se sypou…

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
policie

Bílé křídové útesy v Doveru připomínající prostředí romantických filmů se zátiším - maják, sráz a všudypřítomný vítr, který dle potřeby hrdinku ofoukne… Jaké to je, když do takového prostředí stěhujete, píše Hana Parkánová-Whitton (spisovatelka, překladatelka a redaktorka) v knize Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka (poprvé vyšla v roce 2005 v Mladé Frontě). My dostali k recenzi její další vydání z roku 2013. Co přivedlo zralou ženu na anglický venkov? Jak probíhalo její smiřování s jinou kulturou? A proč se tolik bála kadeřnictví v Anglii?

 

knihaDalo by se říci, že jde o jeden z titulů, který bychom mohli použít pro přípravu na stěhování do zahraničí. Taková učebnice do předmětu „škola života“. Autorka vše popisuje s nadhledem a humorem, máloco ji vykolejí. Aby ne, když se v necelých padesáti letech vydává do cizí země a prožívá nový vztah. V textu se chytám několika milníků, třeba kavárny Slavie, nejmenovaného parfému (jehož název se v textu vyskytuje tolikrát, až je mi to divné) a Opory ve stáří. Řada českých krajanů by mohla při čtení textu souhlasně přikyvovat. Sezení na dvou židlích, sveřepá asimilace a práce pro dobrovolnická centra… Vše je reálně popsáno, text se čte dobře, plyne přirozeně od hrášku k pudinku a dále k navlhlým sušenkám a topinkám. Kniha popisuje autorčiny pocity při začleňování se v novém prostředí. Hana Parkánová-Whitton nezapomíná také zdůraznit pocity vůči vlasti.

„Do Číny? No ty ses úplně zbláznila!“ vyděsila se má matka. Nezapomenu nikdy na ten starostlivý výraz v jejích jindy veselých živých oříškově hnědých očích. „Před problémy tam neutečeš.“ V tom měla sice pravdu, nicméně Čína mi poskytla řadu úžasných poznatků. Jedním z nich bylo právě uvědomění si toho, že skutečný domov má člověk pouze mezi lidmi, které má rád a kteří milují jeho.“
(Parkánová-Whitton, H. 
Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka. Praha: Mladá fronta, 2013, str. 8-9)

Se zaujetím čtu informace o tom, jak probíhají společenské hry, čaje a výlety ženského spolku. Představuji si těžký červený samet překrývající ztmavlý masivní nábytek a odpočívám. Hana Parkánová-Whitton se v knize ani nelituje, ani nezurčí nadšením. Popisuje nový domov smířeně a s dávkou lásky, obdivuji její kuchařské umění, díky kterému zlepšuje životní naději důchodců uvyklých stravě nevalného vzhledu i chuti.

Autorka na str. 6 uvádí, že prožité události prošly tvůrčím procesem. Byla bych zvědavá, zda jsou například podivínští sousedé, Rusty a Speedy, výsledkem fabulace nebo se skutečně svíjejí bolestmi vedle autorčina plůtku s růžemi. Doverské útesy jsou prý symbolem stability Anglie. V současnosti se začaly bortit. Jde prý o přirozený proces rozpadající se křídy, ze které jsou tvořeny. Někteří se ale na toto tvrzení dívají skepticky. Co když jde o trest za nadutou postkoloniální politiku? Ať už je to tak nebo tak, autorka vykresluje Anglii v hezkých barvách, chutích i vůních. Čtenářské vjemy jsou kladné, bez velkých citových výbuchů. Ideální čtení pro chvíle volna. 

Knihu Jak si vypěstovat na anglickém venkově českého trpaslíka vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení