Recenze: Knihy pro dospělé

Poselství běžcům: jez a běhej

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Příběh Scotta Jurka se vám může zdát velice povědomý. Ne v detailech (pokud jste náhodou také neleželi s obličejem v prachu v Údolí smrti), ale poznáte tu touhu. Je to příběh, který zažil každý, kdo se cítil zaseknutý na místě, každý, kdo snil o tom, že něco dokáže, že se někým stane. V takové uličce se ocitl i sám autor před pár lety na jednom z nejnižších a nejteplejších míst celé planety. A zde začíná i jeho příběh. Knihu Jez a běhej napsal autor společně se Stevem Friedmanem.


knihaV knize Jez a běhej Scott Jurek coby vrcholový sportovec a vegan otevřeně píše o svém životě a kariéře a inspiruje tak běžce všech úrovní. Scottovo vyprávění začíná dětstvím na americkém Středozápadě, kdy lovil, rybařil a vařil pro svou rodinu. Pokračuje přes první běžecké krůčky (kdy běh nesnášel) k postupnému přechodu k ultramaratonům a veganství a konečně vrcholí ohromujícími závody, kde lámal rekordy.

Jeho příběh ukazuje sílu železné vůle a staví na hlavu všechny stereotypy o tom, co by sportovci měli jíst, aby dosáhli požadovaného výkonu. Kniha Jez a běhej, obsahující neuvěřitelnými příběhy o vytrvalosti a soutěžení v krajních situacích, fascinujícími vědeckými poznatky a použitelnými, praktickými radami – včetně autorových oblíbených receptů z rostlinných zdrojů – může motivovat každého, aby nazul maratonky a vyběhl, ať už na svůj první běh či první závod.

Běháním žiju, běhání miluju. Běh do značné míry určuje, kdo jsem. Ve sportu, který jsem si vybral jako hobby, kariéru, posedlost a dokonalého, byť nelítostného učitele, je běhání způsob, jak odpovídám na všechny výzvy.
(JUREK, Scott, FRIEDMAN, Steve. Jez a běhej. Praha: Mladá fronta, 2013.)

Autor je ultramatonec. Běhá závody na vzdálenosti delší, než je klasický maraton, tedy 42,2 kilometru. Běhá a především vyhrává závody alespoň 50 mil dlouhé, nejčastěji 100 mil a sem tam 135 nebo 150 mil.

Všichni někdy zažíváme chvíle pochyb. Patří k lidské povaze se ptát, proč se vystavujeme určitým situacím a proč nám život klade do cesty překážky. Jen ti nejosvícenější a nejpomýlenější z nás vítají všechnu bolest jako výzvu a snímají všechny ztráty jako drsné požehnání.
(JUREK, Scott, FRIEDMAN, Steve. Jez a běhej. Praha: Mladá fronta, 2013.)

Kniha Jez a běhej by neměla chybět v knihovně žádného běžce. Je určena všem příznivcům běhání, ať už jste úplní začátečníci nebo pokročilí běžci. Dozvíte se plno zajímavých poznatků a prožitků z autorova života. Kniha je také doplněna o fotografie z autorova života, jak čas běžel.

Při čestném projevu po maturitě jsem říkal: „Rád bych vám předal čtyři poselství, která vám i ostatním budou v životě ku prospěchu.“ (Tu řeč mám ještě schovanou.)
„Zaprvé vás žádám, abyste byli jiní. Zadruhé, najděte si nějaký způsob, jak pomoci ostatním a nemyslet pouze na sebe. Zatřetí, každý může něčeho dosáhnout. Nenechte se od nikoho odradit, když se snažíte dosáhnout nějakého cíle nebo si splnit sen. A nakonec, snažte se, dokud jste mladí. Jděte si za svými sny a cíli, i když se zdají nemožné.“
(JUREK, Scott, FRIEDMAN, Steve. Jez a běhej. Praha: Mladá fronta, 2013.)

Scott Jurek je světově známý šampion v ultramaratonu, v tréninkovém období i při závodech se stravuje vegansky. Vystupoval v klíčové roli v bestselleru Zrozeni k běhu a představil se rovněž v CNN, New York Times, USA Today, ve Well Street Journal a dalších médiích. Je také často vyhledáván coby motivační řečník, fyzioterapeut, trenér a kuchař.

Steve Friedman je autorem knih Lost on Treasure Island, Driving Lessous, The Agony of Victory a spoluautorem bestselleru Loose Balls. Jeho práce mnohokrát vyšly v antologii The Best American Sports Writing.

„Život Scotta Jureka je jeden veliký triumf, stejně jako jeho jedinečná kniha. Jurek se nezalekne ani těch nejnáročnějších výzev, a já díky tomuto neuvěřitelně otevřenému vyprávění konečně vím, jak to dělá. Dokázal se od základu změnit – výsledkem je výjimečný příběh a běžec jako žádný jiný.“ – Christopher McDougall, autor knihy Zrozeni k běhu

„Je to inspirující příběh inspirujícího člověka. Fenomenální úspěch ultramaratonce Scotta Jureka dokazuje, že maso ani jiné potraviny živočišného původu nejsou nutností pro optimální zdraví, sílu a vytrvalost." – Andrew Wil, autor knihy Spontaneous Happiness

„Jurek při svém zkoumání psychické vytrvalosti odhaluje ta nejdůležitější tajemství, jakých se běžec může dobrat.“ – Amby Burfoot, autor knihy The Runner´s Guide to the Meaning of Life

Knihu Jez a běhej vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení