Recenze: Knihy pro dospělé

Láska hory přenáší…?

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
detail

Khaled Hosseini je americký spisovatel a lékař afgánského původu. Nejen české čtenáře si získal už svojí románovou prvotinou Lovec draků, kniha byla následně zfilmována a nominována na Oscara. Lovec draků popisuje složitý vztah otce a syna, druhá Hosseiniho kniha Tisíce planoucích sluncí se věnuje matkám a dcerám. Zatím poslední román A hory odpověděly se také věnuje rodinnému tématu, tentokrát jde především o vztahy sourozenecké.

Román A hory odpověděly tvoří devět příběhů, jejich hrdinové mají vždy nějaký vztah k postavám z jiného příběhu, všechny části jsou provázané, osudy hlavní postavy jednoho příběhu se tak můžou okrajově objevit a dořešit v příběhu jiném. Hosseini bohužel tuto formu vyprávění neovládá tak dobře jako David Mitchell, který tuto metodu použil v Atlasu mraků. Některé postavy knihy A hory odpověděly mají s ústřední sourozeneckou dvojicí společného jen velmi málo a jejich příběh tak docela do románu nezapadá. Nicméně, stejně jako Mitchell, je Khaled Hosseini výborný vypravěč.

knihaPrvní příběh je o Abduláhovi a jeho sestře Parí, kteří byli rozděleni, kvůli chudobě a cti. Jejich otec je nemohl uživit a bylo pro něj lehčí se dcery vzdát než přijmout peníze od bohatšího příbuzného. Vždyť Parí tím dával život v bohaté a milující rodině. Všechny příběhy mají kromě prolínajících se postav i podobné vyznění – smutek a lásku. Osudy hrdinů se odehrávají ve Spojených státech, Francii, Řecku a Afgánistánu a vždy je z nich cítit melancholie, jisté smíření s osudem a láska k sourozencům i rodičům.

„Jenže zapomenout se nedalo. Parí se bez vyzvání vznášela po stranách Abdulláhových představ, kamkoli šel. Byla jako ten prach, který se mu lepil na košili. Naplňovala každé ticho, nyní v domě tak časté ticho, které vyvstávalo mezi jejich slovy, někdy prázdné a chladné, jindy naplněné nevyřčenými věcmi, tak jako mrak plný nikdy nespadlého deště.“
(HOSEINNI, Khaled. A hory odpověděly. Praha: Argo, 2013, ISBN: 978-80-257-0378-8. s.52.).

Ve vyprávění se střídají nejen země, ale i roky, od padesátých let až do současnosti. Občas je toto široké časové rozpětí na škodu, příběh se tak dostává do časové zkratky a ztrácí na působivosti, ale takovéto zkratky se naštěstí objevují jen ojediněle.

Hosseiniho styl vyprávění se nejlépe hodí pro vyprávění z Afganistánu, příběh odehrávající se v rodné zemi autora získává až pohádkové kouzlo. Současnost, zvláště ta americká, je naopak nedůvěryhodná, sem se Hosseiniho poetismus nehodí a když zmizí úplně, tak paradoxně ve vyprávění citelně chybí.

Přes všechny výtky je nový román Khaleda Hosseiniho velmi čtivý. Hosseini své čtenáře vtáhne do příběhu a nepustí až do poslední stránky, protože právě poslední příběh patří Abdulláhově ztracené sestře Parí.

Knihu A hory odpověděly vydalo nakladatelství Argo

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení