Recenze: Knihy pro dospělé

Máte doma puberťáka?

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Dokážu si živě představit, že pokud uštvanému rodiči, vystresovanému kdovíkolikátou hádkou se svým potomkem, padne oko na titulek knihy Vyměním týnejdžra za cokoli, automaticky ho napadne myšlenka „Já taky“. Marcella Marboe, autorka zmíněné knihy, ale nezvolila název jen jako provokaci, která má zvýšit prodej, ale jako spojovací téma svých povídek.


knihaVe sbírce najdeme devět povídek, v nichž se autorka snaží dívat na svět očima odrůstajících dětí, a také zpětně ukázat, jak se svět dívá na ně. Dospívání není jednoduché období. Nesnadné pro dospívajícího a možná ještě náročnější pro jeho okolí. V první povídce Gilgameš má hlavní hrdinka důležitou starost – jak se dostat s holkama na fesťák. V daný moment je to pro dívku nejdůležitější věc na celém světě, má pocit, jako kdyby žila jen pro ten jediný okamžik. Je ve věku, kdy nezná kompromisy. Pro její matku je to těžká situace, nechce se dceři podřídit a v hlavě jí kolují všechny katastrofické scénáře dospělých. Navíc musí neustále řešit konflikty mezi dcerou a mladším synem. V závěru se obě děti projeví jinak, než je vidí dospělí, tvrdohlavost se transformuje v zásadovost, nezodpovědnost je vlastně jen hledáním vlastní cesty.

Další povídka Malej velkej je poněkud jiného ražení. Její téma není vzdor a vymezení se vůči rodičovské autoritě, ale hrdinství, jehož je dospívající hoch schopen v mezní situaci. Povídkou Střed kruhu se autorka opět vrací zpět ke zmatkům v životních hodnotách dospívající dívky, přidávají se i citová vzplanutí. Super jahodovej dort se šlehačkou je vystavěn na rozdílu mezi pseudovýznamy a skutečnými významy věcí. Nepřiměřené oceňování nedůležitých maličkostí není samozřejmě výsadou jen teenagerů, ale v tomto životním období je taková tendence zvláště výrazná. Příběh končí až přehnaně dramaticky. Přestože není nepravděpodobný, je z něj cítit tragická romantika.

Marcella Marboe má bohaté pedagogické zkušenosti a ty promítla v povídce nazvané Ubozí hoši bez maminky I. Mladá učitelka českého jazyka a tělocviku nastupuje na učiliště a samozřejmě dostává tu nejhorší třídu. To bývá častou zápletkou filmů končících zpravidla tím, že si takový učitel po čase zjedná respekt i těch nejhorších grázlů. Příběh Marcelly Marboe je mnohem realističtější a její pohled na práci ve školství není příliš optimistický. Velkej šífák se zamýšlí nad touhou po dobrodružství. Při četbě tohoto textu jsem si vzpomněl na dobrodružné cestopisy psané odvážlivci, kteří jako odrostlejší děti opustili rodinu, protože je vábily neznámé země. Tito lidé jsou právem obdivovaní, ale běda, kdyby se o něco podobného pokusilo naše dítě.

Všelijací lidé je mozaika z dovolené v Tunisku. Střídají se v ní pohledy různých vypravěčů a přesto, že jsou si světy maminky, dcery i syna poněkud vzdálené, spojuje je touha po blízkosti jiného člověka i žárlivost a závist. Tato rozsáhlá povídka se pokouší alespoň částečně poodhalit způsob muslimského uvažování, vycházející z jiných kulturních i náboženských tradic. Žádnej spam se znovu vrací k dramatickým životním situacím v životě dospívajících dívek, lásce a nechtěnému těhotenství.

Rozkošná se poněkud zpronevěřuje hlavnímu tématu, spíš než o život teenagerů jde o střet názorů na život mezi majoritní komunitou a cítěním romského etnika. Povídka byla již v roce 2008 uveřejněna  ve sborníku  Devla, devla. Je velmi zdařilá a vtipně vystihuje zmíněné rozdíly.

Kromě společného tématu spojuje povídky Marcelly Marboe několik výrazných prvků. Především živý jazyk, využívající charakteristické mluvy určité skupiny mládeže. Nedokážu posoudit, nakolik je aktuální, používá výrazy, které vložil do úst i Josef Škvorecký dceři poručíka Borůvky, a občasné drsnější slovo, ale je možné, že se mluva teenagerů od té doby nezměnila. Autorka dokáže velmi výstižně popsat konflikty mezi matkou a dcerou i argumentace, které obě strany používají. K mladým mužům je shovívavější, v těchto případech nejsou hádky tak do krve. Je možné sledovat i tendence výrazněji přizpůsobovat situace tak, aby vedly ke kýžené pointě. Zápletka se pak stává trochu nepravděpodobnou, což vytváří rušivé momenty.

Povídky Marcelly Marboe vycházejí ze stále aktuálních situací, protože mládež, ať si kdo chce co chce říká, je stále stejná. V současnosti i v minulosti dochází ke snaze opustit názory i cesty rodičů a vydat se vlastním směrem. Taková snaha automaticky vede ke konfliktům i mezi relativně hodnými dětmi a chápavými rodiči. Oběma stranám pak nezbývá, než toto období, trvající zdánlivě nekonečně dlouho, přežít. Autorka se na to dívá s nadhledem, místy i humorem a pro rodiče je to vítaný pohled z druhé strany.

Knihu Vyměním týnejdžra za cokoli vydalo nakladatelství Oftis

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení