Recenze: Knihy pro dospělé

Ani na vodě, ani na suchu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
mesto

V podobě novely Na vodě se britské spisovatelce Penelope Fitzgeraldové povedl mistrný kousek, kterým prostřednictvím jiného světa poukázala na problémy toho našeho. Tím odlišným prostředím je myšlena řeka, na které se v klidném tempu pohupují loďky, někdy jenom bárky (loď s vesly a pomocnou plachtou). Na okraji společnosti se dá totiž žít i uprostřed Londýna na řece Temži, kde od údajných životních ztroskotanců mohou dát lidé ze souše pohodlně ruce pryč. 

 

knihaAutorka si zvolila neobvyklé prostředí kotviště Battersea Reach, které překvapí už jen tím, že zdejší obyvatelé se místo vlastních jmen oslovují přezdívkami svých lodí. Je to samé Grace, Rochester, Bluebird, Maurice, Hours of Ease, Dunkirk nebo Lord Jim. Řekli byste, že život v prostorově omezených loďkách společnost stmelí, ale Fitzgeraldová dokazuje opak. Lidé se navzájem znají, ale spíše než problémy osobnějšího rázu neustále řeší příliv, plachty, stěžně a hloubku ponoru, čím se mistrně vyhýbají těm skutečným potížím. Na atmosféře této komunity se tak vždy výrazně podepíše každá i zdánlivě menší událost.   

Zmíněné bárky a loďky tak v novele hrají stejnou roli jako jejich obyvatelé. Ti se o své příbytky starají, pomlouvají je, zbavují se jich, opravují je nebo hledají nové, stejně jako v mezilidských vztazích. Nemusíte být zrovna vodomilci, abyste k těmto majitelům bárek na Temži pocítili sympatie. Ne všichni jsou v kotvišti z ryze dobrovolných důvodů, a ne všichni považují tento životní styl za ideální. Zároveň však z textu cítíte jejich odmítavý postoj k běžným předsudkům, které je záměrně pasují do rolí outsiderů.

Některé postavy na lodi najdou zázemí před nevydařeným suchozemským životem, ačkoli na moře nikdy nevyjedou (Nenna s dcerami). Pro někoho jiného je život na vodě tou poslední kapkou ve vztahu k tomu druhému (Laura a Richard) a pro někoho je naopak voda vším (Willis). Právě ti, kteří jsou na řece nejvíce závislí, toho díky ní mnoho ztrácí.

Britská novela Na vodě vám na tváři dokáže rychle vykouzlit potutelný úsměv, který bude zřejmě způsoben dávkou typického anglického sarkasmu. Není divu, že autorka za tuto knihu v roce 1979 obdržela Bookerovu cenu. 

I přes oslňující světla bylo na hladině veletoku vidět bezpočet vírů ve tvaru V, které prozrazovaly přesnou polohu všeho, co řeka nedokázala skrýt. Kdyby se na Temži udržela stará řemesla, kdyby si člunaři dosud vydělávali vybíráním mincí z kapes utopených, pak by právě touhle dobou měli oči na stopkách. Vysoko nahoře po průhledné fialové obloze plula mohutná podzimní oblaka.
(Fitzgeraldová, P. Na vodě. Praha: Plus, 2013, str. 30)

Knihu Na vodě vydalo nakladatelství Plus

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení