Recenze: Knihy pro dospělé

Poklady z antikvariátu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
postava

Také máte často smůlu, že v bazarech knih a antikvariátech neobjevíte žádné překvapení nebo úžasnou knihu za ještě lepší cenu? Dovolte mi, abych vám představila přeborníka ve vyhledávání prazvláštních titulů. Michal Šanda je sběratelem a znalcem podivností všeho druhu, o čemž se můžete přesvědčit v jeho bibliografii. Nyní u nakladatelství Paseka vydal svoje zatím poslední dílo pod názvem Špacírkou přes čenich.

 

knihaTitul shrnuje nejzajímavější pasáže z osmadvaceti unikátních knih, které autor objevil v antikvariátech. Úryvkům knih předcházejí krátké poznámky nebo seznámení s bližšími okolnostmi vydání spisu. Jde o čtení kratochvilné, výlet do minulosti, starých časů a společnosti. Na první přečtení přitom zarazí nefalšovanou syrovostí líčení nebo vyprávění - jak sám autor píše  - jako flaksa od řezníka. Překvapuje, jak „běžně“ se zde hovoří o smrti, válečných útrapách a krajních okamžicích lidské existence. Jako by tehdy byli lidé otrlejší vůči všemu kolem - válce, každodenní dřině, chudobě, nemocím – a o věcech konečných se jim mluvilo snáz než dnešnímu člověku.

Mě, jako hrdého Východočecha, rozhodně pobavila kapitola o Východočeském otrokářství. V úryvcích se píše o dnes již skoro zapomenuté tradici „harfenických“ skupin, z jejichž nevhodného způsobu života a životosprávy vzniklo i lékařské odborné pojmenování harfenických dětí. Kniha Z říše vědy a práce představuje pro nás dnes komické vynálezy i s ilustracemi (např. jednokolo pro pětičlennou rodinu). Zaříkávání v nemocech je zase etnologická studie popisující průběh zažehnávání a činnost zaříkávačky a s tím spojené pohanské zvyky. Vypsány jsou zde doslova i průpovědi, nejčastěji proti nemocem, ale také proti uhranutí nebo obecné „žehnání na všecko“.

Špacírkou přes čenich je takové veselé i smutné čtení pro každou příležitost. Dá se číst na vícekrát, nezatěžuje hlubokými myšlenkami a je dobré při ruce, když na člověka přijde chuť se trochu podívat do minulosti. Myslím si, že takové vlastnosti nejsou u podobné publikace vůbec na škodu. Ledasjaké čekání si můžete zkrátit obskurními příhodami z českých dějin a české lidové povahy. V případě velkých nadšenců si dokážu představit, že kniha může inspirovat k vlastní badatelské aktivitě. Z procházek po antikvariátech, a především ze zkoumání obsahu beden s knihami „za 5,-“, se může stát velké dobrodružství. Nechte se knihou Špacírkou přes čenich navnadit a těšte se, že taky něco podobného, o čem píše Michal Šanda, najdete.

Přál bych každému vidět typ takového harfeníka. Ošumělý oblek podezřelé elegance, nevýslovně spustlý výraz tváře; hnus a odpor mnou probíhal při spatření takového povedeného exempláře harfenické vizáže, při představě, jaké asi složky musely působit, aby vytvořili takovou fysiognomii, která co do oduševnělého výrazu stála hluboko pod tváří bystrého psa!
(Šanda, M. Špacírkou přes čenich. Praha: Paseka, 2013, str. 9)

Knihu Špacírkou přes čenich vydalo nakladatelství Paseka

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení