Recenze: Knihy pro dospělé

Co je štěstí?

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Spolu s klasikem by se zachtělo říct: „Muška jenom zlatá.“ Ale skutečně je tak nedostižitelné? Pokud se začtete do nového románu Adele Parksové, zjistíte, že definice štěstí je složitá. A pro každého člověka jiná.


knihaKniha vypráví příběh dvou sester – Marty a Elizy, které jsou si navzájem nepodobné, jak jen členové jedné rodiny mohou být. Marta vede dokonalý život, má hodného manžela, dvě krásné děti a vysněný dům. Oproti tomu Eliza žije s přítelem již čtyři roky a má pocit, že se jejich vztah nikam neposouvá. A ona by chtěla víc. Chtěla by být tak trochu jako Marta. Ta se má přece dobře, ne?

Ostatně sama Marta si to myslela také, dokud nedostala studenou sprchu. Její manžel, jistota, přítel a ochránce jí jednoho poklidného večera oznámil, že od ní odchází. Navždy. A bez jediného rozumného slůvka vysvětlení jí zmizel ze života.

„Do toho Marta sama sebe slyšela, jak mu vykládá o pařížském Disneylandu. Michael ze sebe vyštěkl podivný zvuk, asi jako podrážděný lachtan, a zaryčel, že s ní nedokáže strávit ani sedm hodin, natož sedm dní! Teď opravdu ne! A ona se zase slyšela, jak na něj křičí, že s ní těch sedm dní strávit musí, protože je jeho manželka, jeho manželka, jeho manželka!
On zopakoval, že chce rozvod. Že ho Marta celé ty měsíce vůbec neposlouchá. A ona opakovala, že je jeho manželka. Pokrčil rameny a soucitně se ušklíbl.
(PARKS, Adele. Život té druhé. Vyd. 1. Ostrava: Domino, 2013, 423 s. Překlad Jitka ŠIŠÁKOVÁ. ISBN 978-80-7303-918-9. s. 161.)

Oběma ženám se sesype svět, v nějž věřily. Eliza se po rozchodu s nedospělým partnerem nastěhuje k Martě a pomáhá jí vybřednout z nejhorších dnů jejího dospělého života. Ale Marta postupně zjišťuje, že ne vždycky je všechno tak, jak se zdá. Že sice ztratila manžela, ale našla něco důležitějšího – sebe samu.

Adele Parks rozhodně patří k autorkám, které si zaslouží pozornost. Její kniha je napsána velmi citlivě a srozumitelně. Naprosto chápete, v jakém stavu se hlavní hrdinky nalézají. Dokonale vám popíše nejen jejich citový svět, ale i ten okolní. Přímo vidíte ulice Londýna i New Yorku. Cítíte vůni květin a slyšíte pleskání dešťových kapek.

Neváhala bych říct, že v současné románové tvorbě pro ženy se jedná o mimořádné dílo. Výtečně se pohybuje mezi jednotlivými postavami, přestože jim nevěnuje přímo jednotlivé kapitoly. Jejich životy se prolínají, doplňují a dotváří tím celek, který vás překvapí. Jako sám život.

Určitě je také na místě vyzdvihnout práci českého týmu, pracujícího na vydání. Jedná se o první „českou“ knihu Parksové, proto je určitě dobře, že překladatelka i korektorka odvedly perfektní práci, v díle nejsou překlepy ani chyby, jednotný je i systém psaní jmen.

Život té druhé je výborná kniha, která se čte jedním dechem. Pobaví, rozněžní, rozesmutní. A tak by to mělo být, neboť dobrá kniha musí působit na čtenářovy emoce.

Knihu Život té druhé vydalo nakladatelství Domino

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení