Recenze: Knihy pro dospělé

Boj o trůn Temného království pokračuje

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

Na konci prvního dílu Polibek stínů ze série o soukromém očku a zároveň princezně Meredith Gentryové dostala možná dědička trůnu nesnadný úkol. Musí počít dítě dřív, než její sok - bratranec Cel. Pak bude moci nastoupit na trůn a vládnout Temnému království.


knihaPrincezna Meredith získala pro tuto chvíli v boji o trůn náskok. Princ Cel si totiž odpykává trest za to, že se ji pokusil zabít. Merry má tak čas navíc, aby otěhotněla. Od své královny a zároveň tety k tomuto úkolu dostala několik krásných faeských bojovníků. Ten, který s Merry počne dítě, s ní bude také vládnout Temnému království. Odměna je tedy víc než lákavá. Princezna ale nemůže svůj veškerý čas trávit jen v posteli a užívat si sexuálních hrátek, přestože by to tak nejraději praktikovala. Musí také zastávat svou funkci soukromého očka v detektivní kanceláři v jižní Kalifornii, specializující se na případy, které nějakým způsobem souvisí s magií. Proto ve chvíli, kdy se jí ozve fae, jež byla vyhnána z konkurenčního Požehnaného království, ví, že ji čeká obtížná práce. Tato starodávná bytost má zakázáno mluvit s ostatními fae, ale zoufalá situace si žádá zoufalé činy, a tak požádá Merry o pomoc. Kromě toho, že by Merry měla pomoci této ženě, musí také řešit další případy, se kterými se potýká losangeleská policie. Tři masové vraždy bez zjevné příčiny jsou ale jen začátkem, roztáčejícím velké kolo událostí, jenž změní chod tohoto i kouzelného světa.

Merry Gentryová je ztělesněním dokonalé hrdinky. Za sebou má těžké dětství, kdy musela vyrůstat jako vyvrhel, jelikož je napůl člověk. Přežila několik pokusů o své zavraždění a byla nucena uprchnout do Los Angeles. Její osud princezny ji ale nakonec dohnal a ona musí zanechat poklidného života soukromého očka a zase bojovat o svůj holý život. Je to hrdinka, s níž může čtenář snadno soucítit. Týrané dítě, které muselo bojovat o své místo na slunci… Kdo by odolal a nedržel mu během vyprávění palce, aby už konečně našlo štěstí?!

Tato série patří do žánru urban fantasy a navíc je okořeněna erotikou. Merry díky svému úkolu od královny má sexu opravdu dostatek a užívá si ho všemi možnými způsoby. Její partneři patří mezi fae, a tak je i obyčejný sexuální zážitek okořeněn magickou silou, která vše ještě zintenzivňuje. V těchto chvílích naopak čtenářky místo soucitu cítí silnou závist a jistě by si mnohé s hlavní hrdinkou vyměnily místo.

Na sérii oceňuji především nápaditost a fantazii autorky. Postavy, které ve vyprávění vystupují, jsou každá originál. Muži, kteří obklopují Meredith, jsou starodávnými bytostmi, které žijí na zemi již několik tisíc let. Každý z nich má své specifické vlastnosti, a to jak psychické, tak především fyzické. Mají navíc končetiny, jsou různě velcí, mají různé barvy pleti nebo nosí na svých zádech křídla. Nikdo se nad těmito zvláštnostmi nepozastavuje, a to ani lidská rasa. V tomto světě si lidé zvykli na to, že na zemi existují i jiní – v některých případech i více mocní – tvorové než oni.

Věřím, že kniha zaujme všechny fanoušky urban fantasy a především čtenáře, kteří mají rádi styl autorky Laurell K. Hamilton.

Ukázka:
Dříve bychom si dali pusu na přivítanou. Ale byl tu malý problém. Před Samhainem, jinak řečeno Halloweenem, byl zraněn, když podstupoval trest. Stále jsem tu scénu měla před očima: Byl připoutaný ke skále a jeho tělo téměř nešlo vidět přes pomalu mávající motýlí křídla krutěnek, polofae. Vypadaly jako skuteční motýli, kteří pomalu usrkávají z kaluže, a ve stejném rytmu mávají křídly. Ale krutěnky nepily vodu. Živily se Galenovou krví.
(HAMILTON, Laurell K. Pohlazení soumraku. 1. vyd. Praha: Epocha, 2013, 285 s. Merry Gentry., str. 285)

Knihu Pohlazení soumraku vydalo nakladatelství Epocha 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení