Recenze: Knihy pro dospělé

Chcete zamést stopy a nezašpinit se? Najděte Neviditelného

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
detail

Už na vysoké škole napsal svou první knihu, která se stala světovým bestsellerem, čímž se bezesporu vymaňuje z označení „obyčejný americký mladík“. Dnes čtyřiadvacetiletý Roger Hobbs je autorem thrilleru Neviditelný, jímž debutoval a nyní se představuje českým čtenářům¬ díky nakladatelství Alpress.

Měla to být snadná prácička naplánovaná do posledního detailu. Jednoduchý způsob k získání peněz přepravovaných v šest ráno do kasina v garážových prostorách. Nic se nemohlo, respektive nemělo, pokazit. A přesto na konci leží čtyři mrtví v krvavých jatkách, mezi nimi i jeden ze zlodějů. Druhému, Jeromovi Ribbonsovi, se podaří zmizet a s ním zmizí přes milion dolarů. Neozve se ani organizátorovi akce, který nesnese neúspěch. V ten moment přichází na řadu On. Jeho úkolem je tenhle průser sprovodit ze světa, na což má pouhých osmačtyřicet hodin. Proč? Ukradené bankovky mají totiž bonus v podobě federální zátěže a to není nic jiného než inkoustové bombičky.

knihaNemá jméno, podobu, žádný oficiální doklad, pobyt, telefonní číslo, zkrátka nic. Pokud by tomu tak bylo, těžko by mohl vykonávat svou práci. Práci neviditelného. Člověka, jenž zametá nechtěné stopy a dokáže jej najít jen málokdo. On sám se popisuje jako „ozbrojený lupič a tato práce s sebou nese paranoiu stejně jako hromádku falešných cestovních pasů a balík stodolarových bankovek pod spodní zásuvkou prádelníku. (…) Nepatřím k nejšťastnějším lidem a už vůbec ne k těm nejchytřejším, ale nikdy mě nedopadli, natož aby mě vyslýchali, nebo mi sejmuli otisky prstů. V tom, co dělám, jsem velmi dobrý.“
(HOBBS, Roger. Neviditelný. 1. vyd. Frýdek-Místek: Alpress, s. r. o., 2013. s. 21-22. ISBN 978-80-7466-281-2)

Pro aktuální akci se seznamte s Jackem Mortonem, který se co nejdříve po příletu na místo určení pustí do toho, v čem je jedním z nejlepších. Zdá se, že komplikací nebude příliš a mohlo by jít vše hladce. Jackovi ale neunikne, že není sám. Někdo ho sleduje, někdo mu usiluje o život. A přestože patří ke špičce, vždy si Jacka najdou. Tahle hra bude mít očividně těžší průběh, než se zprvu jevilo a čas nemilosrdně ubíhá.

Veškeré dění vypráví sama hlavní postava, jak jste jistě poznali z výše uvedeného krátkého úryvku. Současně s událostmi v Atlantic City nás Jack bere na výlet časem do pět let vzdálené minulosti. Tehdy patřil do skupiny uskutečňující bankovní loupež v malajsijském Kuala Lumpur. Ačkoliv spolu ani jeden podnik na první „pohled“ nesouvisí, mají přece jen cosi společného – Jacka a organizátora. Jak jsou tyto dvě osoby propojené, zjistíte velice snadno – začtením se do Neviditelného.

Koncepce knihy je zvolená dokonale. Kapitoly jsou až na výjimky krátké, což vede k rychlejšímu otáčení stránek. Autor píše čtivě, volí dobré slovní obraty, nechybí tolik osvěžující přímá řeč. Seznámíte se podrobněji s některými zbraněmi, auty, jak se postupuje při různých akcích a co může vést k jejich neúspěchu. Ani Neviditelnému se nevyhnuly drobné chybky v podobě překlepů, ale nejedná se o nic markantního. Více rušivé bylo neustálé používání slova „mně“ v určitých souslovích – např. trvalo mně, podal mně ji, košile mně nepadly.

Samo nakladatelství uvádí, že se jedná o thriller pro muže. Tomuto označení bych ovšem zabránila, neboť thrillery mohou dost dobře číst muži i ženy nehledě na počet nechutně popsaných scén. Osobně jsem si čtení užívala. Není zkrátka nad kvalitní thriller.

Ukázka z knihy:

Muž na mě v hrůze hleděl zdravým okem a se zoufalou dychtivostí přikyvoval.
„Doufám, že si to zapamatuješ, Johne.“
Podíval jsem se na hodinky, přitiskl jsem mu hlaveň ke kolenu a stiskl jsem spoušť. Zakašlání tlumiče se neslo nad hladinou. Řidič krátce zamrkal a omdlel bolestí. Zvedl jsem jeho mobil, zahodil ho do moře a vylezl jsem po svahu k bentleyi. Pistoli jsem si vzal s sebou.
Bylo osm ráno.
Zbývalo mi dvaadvacet hodin.
(HOBBS, Roger. Neviditelný. 1. vyd. Frýdek-Místek: Alpress, s. r. o., 2013. s. 218. ISBN 978-80-7466-281-2)

Knihu Neviditelný vydalo nakladatelství Alpress, s. r. o.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení