Recenze: Knihy pro dospělé

Čtvrtý králův pes se vrací jako pán tvrze

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Hynek Tas z Boru je pro čtenáře Františka Niedla celkem známá postava. Setkali se s ním nejen v prvním díle „vlčí“ trilogie, ale mihl se i v knize Pavoučí síť, byť jako vedlejší postava. Nyní se vrací v knize Čas vlků, aby převzal tvrz Vlkov, kterou získal od krále za své služby a poprvé ve svém životě začal konečně budovat něco pro sebe. Je však možné v době, kdy v Čechách bobtná náboženská horečka a každou chvíli hrozí vypuknutím husitská revoluce, budovat něco, aniž by to bylo záhy zničeno?


knihaKdyž Hynek přichází na rozpadlou tvrz, zjišťuje, že se rozhodně nejedná o nějaký velkolepý dar. Přesto z ní dokáže s pomocí několika přátel vybudovat hrad, který se stává trnem v oku nepřátelům. Jedním z nich je i mladý Oldřich z Rožmberka sídlící na nedalekém Krumlově. Král Václav IV. Věděl, co dělá, když Hynkovi předal právě Vlkov. Věděl, že udrží Oldřicha a jeho ambice v patřičných mezích, aby alespoň toto nebezpečí bylo v tak těžkých časech zmírněno.

Zdá se, že Hynkovi tento život vyhovuje. Buduje svou tvrz, studnu, která bude přivádět na hrad čerstvou vodu, postel mu zahřívá dcera zbrojíře. Je však načase splnit králův úkol a oženit se s krásnou, ale zatvrzelou Markétou z Blatce. A tak musí čelit tomu, co nikdy neuměl – ženské umíněnosti a rozmarům. Krásná Markéta totiž miluje šlechtického mladíčka, který se neustále snaží Hynka provokovat a vyzývat na souboj, aniž by si uvědomil, že Hynek by ho mohl jedinou ranou poslat do říše mrtvých.

Dost však už o příběhu. Podstatné je vědět, že rozhodně stojí za přečtení. Sice navazuje na první díl, Čtvrtý králův pes, ale pouze volně. Kdo tedy první díl nečetl, může bez problémů začít s Časem vlků, a přesto o nic nebude ochuzen. Hynek se často ve svých vzpomínkách i v rozhovorech s přáteli vrací k věcem, které se dříve udály, a tak čtenář s přehledem pochopí, proč Hynek jedná tak, jak jedná.

Niedl vykresluje postavy na historickém prostředí s neuvěřitelnou lehkostí. Nejen ty zcela fiktivní, které skutečně nikdy nežily a zrodily se pouze v jeho mysli, ale i ty skutečné, které známe již ze školních učebnic dějepisu. S hysterickým králem Václavem ve věčném vinném opojení se čtenáři poznali již v prvním díle, stejně jako se s ním mohli v mírnější formě setkat na stránkách platnéřské trilogie (Platnéř, Pavoučí síť, Návrat mistra).


Nyní se objevují i takové postavy, jako je Jan Žižka, Mikuláš z Husi a další. Česká historie vykreslená učebnicemi a staršími českými filmy jako temná doba najednou ožívá a hýří barvami. Za to jsem Niedlovi neskutečně vděčná. Snad jeho knihy napomůžou tomu, že se oprostíme od učebnicové představy a uvidíme husitskou dobu jako období, kdy lidé žili, dýchali a bojovali za svá práva, a i když bylo mnohé zničeno, stále klíčila naděje, že může být lépe.

Historické pozadí tedy autor zvládl vykreslit velmi dobře. Samozřejmě zde nemluvíme o odborné publikaci, ale o beletrii, která má sílu svého čtenáře nadchnout. Neváhejte tedy a pusťte se do čtení. Nebude trvat dlouho a nakladatelství Moba přinese ve druhém vydání i třetí díl – S vlčí hlavou v erbu.   

NIEDL, František. Čas vlků: [historický román]. 2. upr. vyd. Brno: MOBA, c2013, 359 s. ISBN 978-80-243-5533-7.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení