Recenze: Knihy pro dospělé

Výlet do minulosti

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Historické romány mají v české literatuře dlouhou tradici, neboť s odkazem na slavnou minulost Čechů psali svá díla již národní buditelé. Mezi nejvýznamnější autory patří bezesporu Alois Jirásek, protože kdo by neznal jeho Temno nebo F. L. Věka? Vezmeme-li v potaz skutečnost, že tento literární žánr nikdy nevymizel, je nutné připomenout takové velikány současnosti, jakými jsou například Jarmila Loukotková nebo Ludmila Vaňková, jejichž romány mají punc historické přesnosti, samozřejmě v intencích autorské licence.


knihaMezi mladší generaci autorů píšící o dobách dávno zapomenutých patří Jaroslava Černá, jejíž poslední knihu Královské námluvy vydalo v letošním roce nakladatelství Alpress. Vypráví příběh mladičké jagellonské princezny Anny, kterou si alespoň touto cestou připomeneme. Její osudy jsou nám víceméně neznámé, proto je vhodné čtenáře upozornit, že v tomto románu jde především o fikci. Ale výtečně napsanou. Černá má vzácnou schopnost psát čtivě a nezdlouhavě, v pár stránkách popsat několik nevýznamných let a vypíchnout důležité momenty, na což navazuje kvalitní perokresba postav.

Anna Jagellonská, sestra posledního vládnoucího panovníka této dynastie a manželka prvního Habsburka na českém trůně, byla žena jemná i soucitná. Nejen Češi v ní měli vděčnou a věčnou přímluvkyni. Přes počáteční nedorozumění byl její vztah s manželem šťastný, láskyplný a požehnaný šestnácti dětmi, pročež si právě ty přímluvy mohla dovolit. Ferdinand ji miloval z celé své duše. Sílu jeho citu nám může dokladovat třeba i to, že se po její smrti již znovu neoženil a na její počest nechal vybudovat v zahradách pražského hradu letohrádek dodnes nesoucí její jméno. Díky spisovatelčině snaze postihnout co nejdelší životní období a ukázat její osobnost v celistvosti sledujeme Annin vývoj od dětských střevíčků přes první velkou společenskou událost až ke královské koruně, již vlastně nikdy nechtěla. Ale zodpovědnosti z ní plynoucí se nezříkala. Naopak.

„Ubozí lidé, co s nimi jen bude, vždyť přišli o všechno.“ Anna skryla tvář v dlaních a hořce se rozplakala.
„Je dobře, že jsi u toho nebyla, nesnesl bych tvůj žal a bolest při pohledu na hrůzu, které jsem se já sám stal svědkem,“ promlouval monotónním hlasem Ferdinand.
Zdálo se, že mu po krutém a krušném týdnu okoralo srdce, ale Anna po chvíli pochopila, že je tak zasažený strašnou pohromou, že spíše potřebuje myslet na budoucnost a snaží se smířit s tím, co se nevyhnutelně stalo a nijak to nelze změnit.[1]

Kniha je hezky poskládána v přirozeně plynoucí příběh, kterému by se až chtělo věřit. Autorka se nedopouští formálních chyb, sem tam se v knize objeví překlep, či gramatická chyba (např. s. 36, 46), ale je nutno dodat, že se jedná spíše o výjimky, což ne vždycky bývá zvykem.

Pokud si chcete přečíst knihu, jejíž příběh vás provede minulostí, tento vám rozhodně mohu doporučit. Děj není natahovaný a své čtenáře zaujme nejen tématem, ale i autorčiným stylem. Příběh vám přímo proletí před očima, ani si nevšimnete a jste na konci. Proto vám doporučuji, abyste si jej poctivě vychutnali od prvních řádků. Nebudete litovat.

[1] ČERNÁ, Jaroslava. Královské námluvy: Anna Jagellonská, královna uherská, česká a římská. Praha: Alpress, 2013. s. 209.ISBN 978-80-7466-182-2.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení