Recenze: Knihy pro dospělé

Silně návyková četba

1 1 1 1 1 (8 hlasů)
maska

Věc: Vražda. Heslo: Apokalypsa. Hlásí anotace k nejnovější „Původní české detektivce“ ze zelené řady nakladatelství Moba. Autorkou je Veronika Černucká, která tímto předkládá čtenářům druhý případ soukromé detektivky Tary. Stejně jako v jejích povídkách je na stránkách vidět její inteligentní humor, trefné dialogy i trocha tajemství.

 

knihaHlavní hrdinkou je tedy již zmíněná Tara, která vyrůstala u svého dědečka Luigiho, pověstného mafiána. Věnuje se vyhledávání vrahů a jiných padouchů a je zvyklá za to inkasovat slušné finanční odměny. Může si to dovolit. Má totiž pověst nejlepšího detektiva. A tak není divu, že si někdo v tovačovském zámku vybral právě ji, aby vypátrala vraždu. Pravda, objednávka soukromého detektiva neproběhla právě tradičně. Tara obdržela anonym se zněním, který jsem popsala v úvodu recenze, a navrch dvě stě tisíc korun.

A tak se částečně i ze zvědavosti dává Tara do práce a dojede na zámek. Tam se setká s podivnou sestavou obyvatelstva. Na zámku žije hrabě Tovačovský s novou manželkou a její matkou, svým bývalým tchánem, knihovnicí a prapodivným služebníkem/recepčním Oskarem. Nedaleko v lese na břehu jezera, který zámek obklopuje, stanují dva feťáci, u kterých si Tara není jistá, zda tam skutečně bezúčelně kempují, nebo si je někdo najal, aby sledovali zámek. Navíc na zámku, ze kterého má být zanedlouho luxusní hotel, se chystá maškarní, a za tím účelem se očekávají další hosté.

Veronika Černucká sepsala zajímavý příběh, který svým umístěním a odkazem k lepší společnosti následuje první díl Dům u sedmi ještěrek. Stejně jako v první knize má i zde čtenář zamotaný příběh, napětí, tajemství, inteligentní a trefné poznámky a ironický humor směrem k policejní posádce. Zkrátka Tara je nejschopnější detektiv a policie si ji najímá, aby za ně vyřešila zdánlivě neřešitelný příběh.

Kromě toho, že kniha je velmi návyková a když se začtete, nelze již přestat, oceňuji také dobře psané dialogy. Jsou vždy směrované k tématu, neodbočují a neodvádějí pozornost čtenáře zbytečně do slepé uličky. Autorka se čtenářem komunikuje a snaží se jeho mozek přimět k aktivitě. Tuhle detektivku nebudete jen pasivně číst. Budete přemýšlet a pátrat po vrahovi a všech záhadách společně s Tarou. A při troše vydané energie je pravděpodobné, že se vám podaří tajemství rozluštit, stejně jako se to podařilo mně.

ČERNUCKÁ, Veronika. Naše heslo APOKALYPSA. 1. vyd. Brno: Moba, 2014, 224 s. ISBN 978-80-243-5822-2. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení