Recenze: Knihy pro dospělé

Královský klam odhaluje dávné tajemství Anglie

1 1 1 1 1 (1 hlas)
hrad

Tudorovci byli odpradávna obestřeni řadou tajemství a nejasností. Co když se ale v minulosti udál klam tak veliký, že by jeho odhalení zahýbalo stabilitou soudobého globalizovaného světa a rozjitřilo by nevídaným způsobem staré rány?

 

knihaCotton Malone, bývalý agent, který je nedílnou součástí knih Steva Berryho, prožívá v knize Královský klam tentokrát velmi osobní příběh. Vedle dobrodružství, ve které se po únosu jeho syna promění plánovaná prázdninová cesta, musí čelit minulosti a skutečnosti, že není biologickým otcem chlapce, kterého dosud za svého syna považoval. Jak šokující zjištění pro něj je, že muž, jehož geny syn v sobě nosí, je zapleten do stejného případu, jehož nitky postupně rozplétá i Malone.

Dobrodružství je tentokrát spojeno s tajemstvím pocházejícím z tudorovských dob. Proti sobě stojí USA a Velká Británie, každá se svými vlastními zájmy. USA usiluje o využití neblahé minulosti Británie k dosažení svého cíle, tedy zabránění vydání nenáviděného teroristy, Britové využívají všech svých zbraní, aby ochránili šokující skutečnost, která nikdy neměla ani náznakem spatřit světlo světa.

Knize jako takové nechybí dynamika téměř na každé stránce, stejně jako prostoupení historických skutečností do současného světa. Obojí je pro Berryho typické, ale ani přes řadu knih, které spatřily světlo knižního světa, není Berryho styl okoukaný a stále je velmi čtivý. Od Cottona Maloneho už se toho čtenář příliš nového nedočká, je to pořád ten starý známý Cotton, přesto ale... Značná pozornost je v knize věnována jeho minulosti, která zdaleka není dokonalá, a tak čtenář nabývá pocitu, že i dokonalý bývalý agent má své chyby, a je mu rázem sympatičtější, než jako bezchybný odosobněný hrdina.

Berry si dává záležet na tom, aby neklamal čtenáře, čtenář tak od začátku ví, kdo stojí na jaké straně barikády a s jakým úmyslem. Autor čtenáře nemate, přesto mu nechává dostatek prostoru pro domyšlení příběhu. To je nejhezčí i na Berryho závěrech, Malone si často odnáší tajemství pouze ve své hlavě a konec zůstává do určité míry otevřený, nebo minimálně nechává možnost otázky ze strany čtenáře: „Co kdyby..?“

Ukázka z knihy:
Kathleen nikdy nezažila takový strach. Už se ocitla v kritických situacích, kdy jí šlo o život, ale vždycky se jí povedlo vyváznout. Od nadřízených si to pak pochopitelně kvůli přehnanému riskování schytala, ale trest přicházel dodatečně, až když už nebezpečí dávno pominulo.

Tohle byla jiná situace.

Tihle muži se ji chystali zabít.

V policejním autě? To těžko. Ale jestli se bude dál vzpouzet, třeba ji tu přece jen zastřelí. A tak se zachovala vůči pistoli zabořené do břicha s patřičným respektem a přestala kopat do skla.

„Sednout,“ přikázal ten muž.

Trochu se na předním sedadle narovnal, ale pořád ji sledoval jako ostříž a nepřestával na ni mířit. Vůz se odlepil od chodníku a zařadil se do šňůry aut, která úzkou ulicí poskakovala v dopravní zácpě.

Buď trpělivá, poručila si.

Zachovej klid.

Vyčíhej si vhodnou příležitost.

Ale kdy na ni dojde? Kde? Jak?

Nerýsovaly se před ní slibné vyhlídky.

BERRY, Steve. Královský klam. Vyd. 1. Ostrava: Domino, 2013. ISBN 978-80-7303-914-1. , Str. 206 - 207. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení