Recenze: Knihy pro dospělé

Nezfalšované zklamání

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
il

Antoine Bello sepsal knihu Falzifikátoři. Byla čtivá, tajemná, nápaditá. Bylo to něco trochu jiného. Nový přístup v žánru thriller. Dějiny lidstva ukrývané za druhé a třetí a čtvrté dějiny lidstva. To vše upravováno zvláštními agenty, kteří s vášní spisovatelů měnili a zaměňovali a falšovali a podsouvali údaje, které se pak učily ve školách a jimiž se řídily politické špičky. To vše v utajení a se značnou dávkou adrenalinu. Pokračování Falzifikátorů nese název Průzkumníci, nastavená dějová linka bez váhání začala tam, kde skončila. Sliv byl vycvičen na elitního falzifikátora, a i přes jisté obtíže se stal protěžovaným a vyhledávaným. Přesto Průzkumníkům oproti Falzifikátorům něco podstatného chybělo.


knihaHlavním bodem, kolem kterého se děj odehrává, je prosté datum, 11. září 2001. Datum, jež je vypálené do mozku každého jako den, kdy se to stalo. Přesto se data autor dotkl jen okrajově a věnoval se spíše eskalaci válečného štvaní Spojených států vůči muslimským zemím po útoku na newyorkská dvojčata. Hlavní linkou v knize je mediální příprava na válku s Irákem, očerňování Hussajna a hledání pochybných důkazů o existenci iráckých zbraní hromadného ničení. Jak jistě čtenář ví, v Iráku zbraně hromadného ničení nalezeny nebyly. A to i v reálném světě, do kterého, snad, falzifikátoři nezasahovali. Kniha je plná hledání a nejistot. Kniha je plná špatně skrývaného odporu k americké politice rozpínavosti. Přesto jí chybí opravdovost. Opravdovost odporu, opravdovost života knihy a v knize. Jako kdyby bylo cílem autora ponížit patriotickou a silně vlasteneckou Ameriku. Vzkázat jí, že národní uvědomění je hudbou včerejška, nikoliv zítřka, zítřek nabízí jako speciální menu globální vládu a v ní není místo pro válčení, ale pro diplomacii a postupné odevzdávání samostatnosti na trůn všech, tedy nikoho, tedy toho, který nemusí být zvolen a řídit svět do pasti. Možná, že Amerika je jedním z posledních států, které se ještě snaží udržet vlastní sebeurčení, proto tolik válečného kopání kolem sebe. Ano, když vezme člověk v potaz alternativní média, konspirační teorie, je podobný názor evidentní lapsus, ale pro tu možnost by bylo dobré si říct – co když?

Kniha Průzkumníci je k prasknutí nabitá informacemi o dříve připravovaném konfliktu mezi USA a Irákem. Vrcholní američtí politici jsou podrobeni silné kritice, je podrobena kritice i spící síla amerického lidu, která tráví čas před televizemi a nebrání se zvůli elit. V tomto ohledu není knize co vytknout. Informace sviští stránkami jedna za druhou. Pojďme se podívat na nedostatky.

V knize Falzifikátoři byl Sliv nejistý, jeho osud byl na vážkách, nořil se do deprese a následně do euforické radosti. Děj smýkal se Slivem stejně jako se čtenářem. Kniha měla neskutečný náboj. Další kniha je jiná, ze Sliva se stal superagent, bezchybný, nepochybující, spokojený a nesmírně protěžovaný. Jeho falzifikace, v knize Falzifikátoři vzrušující a nové, se v Průzkumnících přeměnily na hru s absurdními čísly a plány natolik smělými, že by mohly získat pravidelný pořad v rádiu Jerevan. V knize Falzifikátoři postavy žily vlastním životem, byly skutečně živé, uvěřitelně živé. V Průzkumnících zplastičtěly a staly se z nich jen nádoby, torza sebe samých. Svá vlastní falza, tak málo uvěřitelná.

Závěr celé knihy sklouzl do nemístné malosti postav. Stal se jakousi cirkusovou estrádou, kde si kdejaký šašek přijde vyplakat svoji neschopnost pobavit obecenstvo. Sklouzl do osobních rozepří hlavních postav, do rozpačitých úsměvů a nostalgických pozdravů na rozloučenou. Konec celého děje nezazněl v hromovém operním řevu, ale v jakési narůžovělé vatě. Což je nesmírná škoda. Mám z přečteného pocit, že kniha byla psána na objednávku, nebo alespoň s posvěcením někoho vyššího (nikoliv Boha). Jedná se ovšem jen o pocit. I přes tuto kritiku se jedná o velmi zajímavou knihu, která s úspěchem načatý děj ukončila. Ale jistě by si Falzifikátoři zasloužili mnohem důstojnější pokračování.

A výtka čistě technická? Nakladatelství Kniha Zlín by si mělo najmout šikovnějšího korektora, v knize jsem objevil několik nepěkných chyb, což by se v knize prostě stávat nemělo.

BELLO, Antoine. Průzkumníci. Vyd. 1. Zlín. Kniha Zlín, 2014, 380 s. ISBN 978-80-7473-155-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení