Recenze: Knihy pro dospělé

Zrnko moudrosti věků

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
il

Jsou knihy, na které narazíte v průběhu svého života několikrát. Poprvé se o nich dozvíte na základní škole, následně jsou vám připomenuty na střední a mnohdy i na vysoké. Jejich kouzlo však objevíte až mnohem později. Takovou knihou jsou pro mne Ezopovy Bajky. Učila jsem se o nich několikrát, v rámci povinné četby jsem je i přečetla, ale cestu k nim jsem si našla až nedávno.


knihaV současné době totiž vyšly v novém vydání v nakladatelství Omega. Ezop a jeho Bajky patří mezi klasiku, tentokrát umocněnou nádhernými Hollarovými kresbami. Celá kniha je velmi vkusná, jazyk srozumitelný, přebásnění Jiřího Koláře výborné. Nevyskytují se zde gramatické chyby, nebojuje se s edicí. Tentokrát je třeba nakladatelství skutečně pochválit.

Bajka je příběh, vlastně alegorické vyprávění, které ve verších přináší životní moudro. Hlavními hrdiny Ezopových bajek jsou většinou zvířata, na nichž ukazuje různá lidská zakolísání. Z každé pak plyne poučení, jež je aktuální i v dnešní době. V současném vydání je tento morální důraz vždy na konci veršů zvýrazněn kurzivou, čtenář tak nezůstává na pochybách, co mu autor, jenž žil v 6. století před naším letopočtem, chtěl svým vyprávěním vzkázat.

Ženil se zloděj a všichni sousedé měli radost, že se napraví a přestane krást. Přišel k nim jeden muž a moudře pravil: Vyslyšte mne a já vám ukážu vaši radost v pravém světle: Jednou se chtělo slunce oženit, ale země to naplnilo zděšením, celý svět povstal a začal nadávat Jupiterovi, že to dovoluje. Když popuzený bůh chtěl vědět příčinu neslýchané rebelie, jedna země pravila: „Teď máme jen jedno slunce a týrá svět takovým vedrem, že všechno živé klesá únavou, cožpak po svatbě, když by naplodilo dětí?“
Co se lysé zrodí, lysé zhyne, šedin dožil a starých zvyků neodložil. [1]

Ezopovy Bajky budou jistě vhodným dárkem, který pohladí a potěší. Krásně uspořádaná sbírka, jež je doprovázená dokonalou kresbou, nesmí chybět v žádné knihovně. I když její kouzlo ocení obdarovaný třeba až po letech.

[1] EZOP. Bajky. Překlad Jiří Kolář. Ilustrace Václav Hollar. Praha: Dobrovský, 2013, 255 s. Omega (Dobrovský). ISBN 9788073900762, Str. 16.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení