Recenze: Knihy pro dospělé

Na první pohled (ne)obyčejný příběh…

1 1 1 1 1 (7 hlasů)
il

Jméno Johna Greena je dnes známé hlavně díky světovému bestselleru Hvězdy nám nepřály. Jeho první kniha – Hledání Aljašky – byla vydána v roce 2005 a je v ní vše, co byste od jejího autora čekali: láska a tragédie, humor i pláč a spousta námětů k přemýšlení.


knihaTyto dva příběhy jsou si vlastně v mnoha ohledech podobné. Obě knihy popisují lásku, která se nikdy nedočká svého „happy endu“, a mladé lidi vyrovnávající se se smrtí. A přesto jsou hodně odlišné – hrdinové Hledání Aljašky totiž nejsou tak úplně vzory dobrého chování a za své trápení si více či méně mohou většinou sami. I když Hvězdy nám nepřály mi přijdou originálnější a nakonec asi i dojemnější, autorův působivý styl a postavy, do kterých není těžké se vcítit, mě opět dokonale vtáhly do děje.

Milesi Halterovi je sedmnáct a asi nikdo ho nepovažuje za zajímavého člověka. Jeho vášní jsou poslední slova slavných osobností. Tak třeba francouzský básník François Rabelais řekl: „Jdu hledat velké Možná.“ S touto myšlenkou odešel Miles na internátní školu Culver Creek. A zdá se, že našel přesně to, co potřeboval: nový a nebezpečný svět, skvělé kamarády a hlavně Aljašku Youngovou, do které se na první pohled zamiloval.

Kdo by nemiloval Aljašku? – Byla sexy, zábavná a spontánní. A i když překypovala upřímností, bylo těžké poznat, co se jí ve skutečnosti honí hlavou. Byla ráda záhadná.

Kdyby lidé byli déšť, já bych byl mrholení a ona hurikán. [1]

Miles, Aljaška a jejich tři přátelé se brzy stanou nerozlučnými – scházejí se každý den, společně se učí, ale také kouří, opíjejí se a vymýšlejí kanadské žertíky. A bojí se jen toho, že je někdo chytí…

Ale ne, není to klasický zamilovaný příběh, kde si Miles s Aljaškou nakonec padnou do náruče. Naopak – musí se vyrovnat s tím, že Aljaška nikdy nebude jeho a že některé otázky už zůstanou navždy nezodpovězené.

Kniha je vůbec plná otázek, na které se těžko hledá odpověď: Co se s námi stane po smrti? Jak se dostaneme z labyrintu utrpení? A co se doopravdy stalo s Aljaškou Youngovou? Autor na tyto otázky předkládá vlastní náhled formou Milesových úvah, nechává nám však prostor s ním nesouhlasit.

Hledání Aljašky patří do žánru young adult fiction a opravdu si myslím, že ji mladí lidé ocení více než dospělí, kteří vidí svět přece jen jinak než v sedmnácti a filosofování o světě, lásce nebo utrpení už pro ně není součástí každodenního života. Myslím ale, že i je dokáže tato kniha přinejmenším vytrhnout ze všední reality a vrátit do let, kdy byl svět nebezpečný a bláznivý.

Je to jedna z těch knih, o kterých předem vím, že se její čtení neobejde bez slz, a přesto mi stojí za to otočit první stránku. Víc odhodlání nebylo v tomto případě třeba, ani nevím, co mě na knize tak zaujalo, ale v tom okamžiku bylo prostě nemyslitelné nečíst dál. A protože ve mně zanechala spoustu rozporuplných pocitů (pořád vlastně nevím, jestli je opravdu geniální, nebo jen mě a spoustu dalších lidí tak dokonale oklamala), jsem si jistá, že si ji brzy přečtu znova.

Tím vám chci Hledání Aljašky vřele doporučit, jen málo knih na mě dosud zapůsobilo tak jako právě tahle.

[1] GREEN, John. Hledání Aljašky. Vyd. 1. Překlad Veronika Volhejnová. Praha: Knižní klub, 2013, 256 s. ISBN 978-80-242-4188-3. Str. 102

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení