Recenze: Knihy pro dospělé

Náboženské konflikty a mezilidské vztahy ve středověkém Brně

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
zena

Naďa Horáková prostřednictvím svých knížek již několikrát přiblížila svědectví uchovávaná v historických pramenech. V rámci edice Mocní a ubozí Markrabství moravského seznámila své čtenáře a čtenářky s brněnskými nevěstkami a patricijkami a nyní přišla řada na další část ženské populace města Brna – na Židovky. V novince z nakladatelství MOBA s názvem Brněnské Židovky seznamuje čtenáře s prostředím židovské části města, náboženstvím, myšlením i strachem o život.

 

knihaKniha začíná rokem 1350, kdy markrabě Jan Jindřich čerstvě uzavřel nové manželství s Markétou Opavskou, kterou si nejprve nechtěl vzít, následně však zjistil, že mu mladá žena nečekaně silně přirostla k srdci. Papež nečekaně uvrhnul jejich manželství do klatby, a tak se musela Markéta odstěhovat do nedalekého kláštera a čekat na udělení dispenzu. Vzhledem k tomu, že jsem logicky nejprve četla obě dvě dříve vydané knihy (Brněnské nevěstky a Ženy na pranýři), jež byly již časově dále, pletly se mi postavy a páry, stejně jako dobové události. Z časového hlediska měly Brněnské Židovky zmíněným knihám předcházet.

Přejděme však k „hlavním hrdinkám“ této knihy. Hrdinky jsem úmyslně dala do uvozovek, neboť kniha nemá hlavní postavy konkrétně přesně vymezeny. Vzhledem k tématu knihy označím za hrdinku Židovku Hester, která žije u rabína Izáka jako schovanka a čeká, až se jeho syn a její snoubenec vrátí ze studií, aby se mohli vzít. Další důležitou postavou by mohla být také Izákova dcera Zlata, jež se zamiluje do neznámého Žida, který se zaplete do nepěkného zločinu a skončí velmi nechvalně. Zlata pak bojuje se svým žalem, ale také se svou hanbou. S obojím se vypořádá vskutku nečekaně. V anotaci je zmiňována také Noba, která taktéž přebývá u rabína Izáka jako host spolu se svým otcem, neboť zde hledají nové útočiště po přestálých pogromech ve Špýru a ve Vratislavi. Ve skutečnosti však Noba žádnou velkou úlohu v knize nemá. V podstatě se dají jako hlavní postavy označit také samotný rabín Izák, hráč kostek a bývalý mlynář, jenž si říká Jiskra, židovský a křesťanský rychtář, markrabě Jan Jindřich a další. Jak jste již asi pochopili, kniha nemá žádného skutečného hlavního hrdinu, ke kterému by čtenář inklinoval, těšil se z jeho radostí a trápil se z jeho strastí. To je asi největší mínus, které knížce dávám. Všechny postavy jsou uvěřitelné, vykonstruované na základě historických pramenů a skutečných událostí, ale nevzbuzují ve čtenáři žádné emoce.

Autorka děj sestavila ze tří kriminálních případů, které se dochovaly v Pamětní knize města Brna. Své postavy pak umístila do jednotlivých příběhů, které spojila postavou potulného mnicha Františka, jenž zfanatizován chodil městem a vzýval křesťany, aby vyhnali Židy z města. Je to snad jediná postava, která ve mně vzbudila emoce, a to vztek. Zatímco první kniha – Brněnské nevěstky – měla příběh propojený vraždou, která byla vyřešena prakticky až ke konci knihy, Brněnské Židovky mají své zločiny vyřešeny okamžitě. Zločinci jsou krátce po činu dopadeni, čtenář ví, o koho se jedná, a pouze čte, jak radní případ vyřešili a jak zločince potrestali. Proto nelze knížku označit za historickou detektivku, ač se tomu pozadí kriminálních činů nabízí. Trochu mi chybělo napětí.

Přestože moje recenze možná vypadá příliš kriticky, kniha se mi velmi líbila. Od samého začátku měl příběh spád, na každé stránce se něco dělo, autorka problémy zbytečně nerozebírala – i když osobně bych někdy uvítala pohled do nitra postavy, jak se v dané situaci cítila –, celkově však byl příběh velmi zajímavý. Postavením na skutečných událostech byl podtržen historický ráz knihy, jejíž příběh Naďa Horáková zasadila do prostředí a událostí 14. století, a to velmi zdařile. Znalost středověkého života v Brně prokázala už u předchozích dvou knih a nyní ji ještě potvrdila.

Brněnské Židovky jsou další velmi zdařilou knihou do edice Mocní a ubozí Markrabství moravského a mně nezbývá, než se těšit na závěrečný čtvrtý díl.

HORÁKOVÁ, Naďa. Brněnské Židovky: mocní a ubozí Markrabství moravského. Vyd. 1. Brno: MOBA, c2014, 319 s. ISBN 978-80-243-5554-2.  

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení