Recenze: Knihy pro dospělé

Psychologicky laděný detektivní román

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
noc

Královna detektivek Agatha Christie je známá především díky svým postavám Hercula Poirota a slečny Marplové. Čas od času však napsala také román s detektivní zápletkou, který směrovala do jiné doby (např. A nakonec přišla smrt, příběh ze starého Egypta, který mám opravdu velmi ráda), nebo popsala méně krve a více psychologie, jako v románu Nekonečná noc.

 

knihaNejnověji vydaný román (Knižní klub) z pera oblíbené autorky představuje příběh roztěkaného prospěcháře Michaela Rogerse, který nikde nemá stálé místo, všude je jen chvíli, když ho přestane současná činnost bavit, tak se sebere, odjede jinam a pranic mu nevadí, že nechal v letovisku klienty, jež měl odvézt zpět domů. Zkrátka naprosto nespolehlivý mladík s nejistou budoucností, který by chtěl všechno, ale nemá dost prostředků toho dosáhnout. Jeho přítelem je známý churavý architekt, od nějž by si rád nechal vystavět vysněný dům. Jenže to by musel patřit mezi velmi bohatou smetánku…

Druhou hlavní postavou je Ellie Goodmanová, pohádkově bohatá dědička z Ameriky, která touží vymanit se z vlivu svých příbuzných, jimž nejde o nic jiného než o její peníze. Nejraději by ji provdali za nějakého nechutně bohatého mladíka z dobré rodiny, aby tak ještě rozmnožili rodinné jmění. Ellie se rozhodne, že si zakoupí pozemek v Británii. Chce na něm postavit vlastní dům a v něm žít daleko od rodiny i zděděných obchodních starostí. Hned na počátku knihy dojde k „osudovému“ setkání obou našich hlavních hrdinů. A jak jinak, Ellie a Michael se do sebe zamilují, potají se vezmou, zakoupí údajně zakletý pozemek a od zmíněného architekta si nechají vystavět vysněné sídlo. Ve všem jim pomáhá Elliina guvernantka Greta Andersonová, která nakonec odnáší i hněv Eliiny rodiny a nevraživé pohledy jejích právníků.

Nebyl by to samozřejmě detektivní román, kdyby nedošlo k vraždě. Není zde však žádná postava chytrého detektiva, který bude pátrat po stopách. Děj běží zdánlivě poklidně a dlouho se nic moc neděje. Ellie s Michaelem si příjemně žijí, přestože se nad jejich domem vznáší tajemné prokletí. Když dojde poblíž domu ke smrti, čtenář již tuší, že jeden z hlavních protagonistů nebude takový, jakým se celou dobu jevil.

Celá kniha je pojata hluboce psychologicky. Hlavní postavy jsou citově labilní, potýkají se s vlastními niternými problémy a přemítají, zda svůj život vedly správně. Také rozjímání vraha na konci knihy ukazuje, že jeho psychika není právě vyrovnaná, dramatický závěr to jen potvrdí. Nekonečná noc mě skutečně překvapila, neboť jsem dosud od Agathy Christie nic podobného nečetla. Snad bych ji mohla trochu přirovnat k „duchařským“ povídkám v knize Smrtonoš, ale to jen opravdu částečně. Podobá se vlastně jen oním psychologicky laděným stylem.

Pokud tedy chcete vyzkoušet jiný styl této autorky, anebo máte rádi psychologické detektivky/thrillery, zkuste Nekonečnou noc.

CHRISTIE, Agatha. Nekonečná noc. 2. vyd. Praha: Knižní klub, 2014. ISBN 978-80-242-4459-4.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení