Recenze: Knihy pro dospělé

Opravdu drsný thriller od amerického dělníka

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
auto

Pro milovníky temných a brutálních thrillerů vyšla v nedávné době prvotina amerického spisovatele Donalda Raye Pollocka. Jmenuje se příhodně Ďábel a její hlavní postavy rozhodně nemají do pekla daleko.

 

knihaDonald Ray Pollock se začal věnovat psaní až v druhé části svého života. Obyčejný dělník se v padesáti letech rozhodl, že chce ještě svůj život změnit. Začal studovat anglickou literaturu na Ohio State University a následně i psát první povídky. V roce 2011 mu vychází románová prvotina s názvem The Devil All Time. Nyní se konečně dočkala i českého překladu a rozhodně si zaslouží vaši pozornost.

V knize Ďábel se čtenář seznámí s příběhy několika lidí. Jejich hlavní společnou věcí je velká porce morbidnosti, násilí a vražd. Mluva není příliš spisovná a celkově se připravte na pořádně drsný román. Jednotlivé mordy se předhánějí v nechutnosti a vytvářejí velice ponurou atmosféru. Přesto se postavy od sebe velice liší. Carl je opravdový psychopat, Sandy je do všeho prakticky přinucena a Roy s Theodorem jsou náboženští fanatici. Nejsympatičtější je Arvin, přestože je rovněž vrahem. Činů posléze lituje a všechny jeho oběti si to zasloužily. Vlastně je taková kladná postava zabalená do temného hávu.

Arvin se nenarodil do příliš šťastné rodiny. Jeho otec Willard je násilník a matka musí bojovat s těžkou nemocí. Nezachrání ji ani dlouhodobé modlení manžela i syna, natož jejich oběti na zvířatech. Umírá a zanedlouho se za ní rozhodne odejít i její manžel. Arvin zůstává sám.

Kazatelé Roy a Theodore nejsou zrovna správným příkladem pro pobožné lidi. Jejich kázání jsou neotřelá a téměř urážející. Jednoho dne Roy tvrdí, že umí oživovat mrtvé. Chce to ukázat na kočce, ale nakonec zabíjí svou přítelkyni Helen. Oživit se ji nepodaří, a proto musejí oba kazatelé utéct.

Carl a Sandy se seznámili v baru a posléze spolu začali cestovat. Carl je nadšeným fotografem a jeho modelkou se stává Sandy. Fotí ji společně se stopaři, kteří s ní mají sex. Následně je zavraždí a opět přichystá dokonalou fotografii. Jejich zrůdnost nezná mezí, zabijí několik desítek lidí.

Poslední dva zmiňovaní sice jsou nejšílenějšími vrahy v knize, ale přesto i ostatní dostanou velké množství prostoru. Vlastně zde není hlavních postav. Příběhy všech se na konci protínají a díky tomu zkompletují na první pohled chaotický děj.

Vyprávění o životech jednotlivých zločinců i obětí se střídá napříč kapitolami. V jedné se setkáváme s Arvinem, v další s Royem a Theodorem a následně s Carlem a Sandy. A posléze opět dokola. Až nakonec se jednotlivé charaktery střetnou a dohrají konečnou hru. Celá kniha je psaná formou vyprávění třetí osobou.

Velkou roli hraje rovněž náboženství, což je vzhledem k násilnostem v knize zajímavý protipól. Vedle prohnilých kazatelů potká čtenář i nevinnou dívku Lenoru, která je doslova posedlá vírou v Boha. Spolužáci si ji kvůli tomu dobírají, ale její bratr Arvin se jí vždy zastane. Nakonec i ona zhřeší, ale vymstí se jí to tím nejhorším způsobem.

Kniha rozhodně není pro slabší povahy. Drsná mluva a násilí ji směle zařazují po bok nejbrutálnějších románů. Nečekejte příliš velké napětí a očekávání. Vraha se dozvíte již během čtení a konec bude pouze rozuzlením. Nejedná se tedy o klasickou zápletku ve stylu vražda a na konec odhalení vraha. Přesto má Ďábel obrovský potenciál a rozhodně si zaslouží svůj čas na čtení. Budete při něm znechuceni, ale zároveň vás jeho prostředí zcela nadchne.

POLLOCK Donald Ray. Ďábel. Vyd.1. V Brně: Moba, 2014, 280 s, ISBN: 978-80-243-6135-2 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení