Recenze: Knihy pro dospělé

Netradiční předsevzetí na Nový rok

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Hlavní hrdinka Phoebe se cítí po rozchodu s přítelem zdrcená a bez nadšení pro cokoliv. Při oslavě Nového roku se ale rozhodne dát smutku sbohem a sepíše si seznam věcí, které by chtěla zkusit. Není to ale jen tak ledajaký seznam. Jsou to věci týkající se jejího sexuálního života. Dobrodružství tedy může začít.


knihaPhoebe pracuje v novinách v oddělení reklamy. Se svým místem není nijak spokojená, ale během pracovní doby stíhá i mnoho dalších mimopracovních aktivit, takže si nikterak nestěžuje. V jednom z takových okamžiků si vymyslí a sepíše seznam deseti sexuálních aktivit, které chtěla vždy vyzkoušet, ale buď na ně neměla odvahu, nebo příležitost. To ale hodlá tento rok změnit. Prvním krokem, jenž musí udělat, než se do svého dobrodružství pustí, je najít někoho, s kým by mohla své fantazie realizovat. To ale není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Nakonec jí s tímto problémem vypomůže její nejlepší kamarád Oliver. Jak může ale dopadnout přátelství, do něhož se připlete sex?! Vydrží tuto neobvyklou zkušenost, nebo se rozpadne?! To se dozvíte na konci knihy.

Čtenář má možnost sledovat každodenní život hlavní hrdinky prostřednictvím jejího deníku. Ten si vede nepravidelně – vždy jen ve dny, kdy se stane něco zajímavého, co stojí za zapsání. Je zde ale zaznamenán celý rok. Rok, jenž jí má přinést čerstvý vítr do života a pomoci se posunout někam dál. Nejlépe co nejdál od bývalého přítele, který jí zlomil srdce.

Kniha je vyloženě odpočinkovou záležitostí. Čtenář by v ní neměl hledat víc, než jen možnost uniknout od běžného stereotypu. I když se dá kniha zařadit svým tematickým zaměřením k erotickým románům, není až takového ražení jako díla typu 50 odstínů šedi. Sex je zde sice popisován, ale není středobodem vyprávění. Tím jsou spíš složité mezilidské vztahy, kterými prochází hlavní hrdinka. Od zamilovanosti do bývalého přítele, ze které se neustále dostává, přes nezávazný sex s nejlepším kamarádem, po vztah s vlastním rodiči, kteří bydlí až v daleké Kanadě. Jedno je ale jasné. Čtenář se určitě nebude nudit. Phoebe je totiž hrdinkou zábavnou, jež se nebojí použít sprostá slova, alkohol jí není cizí a spolu s jejím potrhlým seznamem sexuálních přání tvoří člověka, s nímž byste minimálně rádi zašli na panáka.

Sexznam je dílo, u něhož se zajisté člověk pobaví. Nechybí zde ani šťastný konec, který je příhodně umístěn na 1. ledna, tedy přesně rok na to, co se s Phoebe čtenář seznámil.

Ukázka

Odpoledne jsem měla s Oliverem další sex. Během poměrně krátký doby jsem přešla z žádnýho sexu k SAMÝMU SEXU. Jsem eso. Nemůžu se dočkat, až se opravdu pustíme do mýho seznamu. Poprvý jsme na to hupsli v mý posteli, což bylo milý a opravdu krásný. Pak jsem vyšla z ložnice nahá, abych si natočila vodu, a on mě následoval do kuchyně, kde jsme si to rozdali na kuchyňský lince. Na druhý kolo, kdy jsem se najednou ocitla tváří mezi drobkama z toustu, jsem nebyla připravená.

BOLOURIOVÁ, Joanna. Sexznam. Praha: XYZ, 2014. ISBN 978-80-7388-952-4, s. 46.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení