Recenze: Knihy pro dospělé

Šest let lží a klamu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Vysokoškolský profesor, krásná umělkyně a jedna obrovská láska – až za hrob? Že to zní příliš romanticky? V tom případě prozradím trochu více: mafiánský gang, snaha o nový život a lži… všude kolem… hotová pavučina lží. Už to zní zajímavěji? O tom všem se můžete dočíst v nové knížce z edice Světový bestseller Knižního klubu – Šest let od Harlana Cobena. 


knihaAutorovo jméno jistě není českým čtenářům neznámé, jeho knihy se prodávají po celém světě. Šest let je srovnáváno s jiným bestsellerem, Zmizelou od Gillian Flynnové, a stejně jako ona míří na filmové plátno. Snad i proto se těší od svého vydání velké popularitě. Po přečtení jsem si jistá, že zaslouženě.
 
Hlavním hrdinou je vysokoškolský profesor Jake Fischer. Čtenář ho poznává hned v první kapitole, kde vzpomíná na svůj krásný romantický vztah s Natalií – nadanou umělkyní, se kterou se seznámil na studijním pobytu. Jejich láska přišla jako blesk z čistého nebe a stejně tak přišel o tři měsíce později rozchod. Natalie náhle změnila názor a rozhodla se provdat za dávného přítele. Jakea požádala, aby ji nevyhledával a nechal ji žít nový život. Jake slib dodržel. Šest let. Do doby, než zjistil, že Nataliin manžel Tood zemřel. Původně se jí chtěl pouze připomenout a vyjádřit soustrast. Když zjistil, že Toodovou manželkou není Natalie, ale cizí žena, a že byl zavražděn a před smrtí mučen, pouští se na vlastní pěst do nebezpečného pátrání.

Náhle zjišťuje, že svět kolem něj je pavučina lží, že nic není, jak se zdá, a že dokonce lidé kolem něj žijí pod změněným jménem. Jak je to možné? A jak to souvisí s organizací, jež umožňuje začít nový život, ve které pracoval nejen Nataliin manžel, ale i Jakeův profesor a rádce? Harlan Coben dávkuje postupně nové a nové informace, které překvapují, děsí a vyvolávají stále větší napětí. Bohužel v polovině knihy je vodítek již tolik, že čtenář začíná předvídat. Ke konci už mi byla spousta věcí jasná a efekt napětí se vytratil. Spíše jsem jen očekávala, zda jsem situaci odhadla správně a co vedlo postavy příběhu dělat věci, které dělaly. Většinu jsem trefila správně.

Příběh, který autor předkládá čtenářům, je lehce fantastický. Musím si položit otázku, zda je skutečně možné, aby podobné organizace, jakou vykresluje Harlan Coben, skutečně existovaly? Podstatné je, že příběh je napsán velmi svižně, většinou je tvořen dialogy a hlavní hrdina je celkem sympatický, i když jsem si občas říkala, že by bylo lepší, kdyby byl menší šťoural. To bychom se však nedobrali konce, a tak musíme Jakeu Fischerovi jeho neoblomnou tvrdohlavost a vtíravost odpustit. Oproti tomu s Natalií se nepoznáme téměř vůbec, neboť je to jakási stínová postava, kolem které se příběh točí, ale do poslední chvíle nevíme, jaká je.

Šest let mohu doporučit čtenářům kriminálních příběhů, i když v knize chybí sympatický detektiv, jenž se pustí po stopě zločince, stejně jako milovníkům thrillerů. Pokud bych měla příběh přirovnat k dílu Gillian Flynnové, nevolila bych Zmizelou, neboť ta je vystavěna na zcela jiném konceptu a především na psychologické bázi, ale dá se přirovnat k jejím Temným koutům či Ostrým předmětům. Rozhodně se budete dobře bavit a nedokážete knížku odložit, dokud se nepročtete ke konci.

COBEN, Harlan. Šest let. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2014, 317 s. ISBN 978-80-242-4509-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení