Recenze: Knihy pro dospělé

Nevšední hrdina ještě méně všedních dní

1 1 1 1 1 (13 hlasů)
il

… ne každý bojovník nosí zbraň. Ta není jeho odznakem. Odznakem bojovníka je vůle. Pevná. Vytrvalá. Nezdolná a trpělivá. [1] Pavel Stehlík, autor knihy Do temnoty: zpověď českého vojáka v Afghánistánu, nemá ambice stát se spisovatelem. Jde mu o to, aby lidem vypověděl svůj velice zajímavý životní příběh. A že se mu to povedlo na sto procent, zjistíte hned po přečtení první kapitoly.


knihaPavel vás vtáhne do děje svým autentickým vyprávěním, které nijak nestylizuje. Píše prostě tak, jak mluví. Využívá obecnou češtinu, expresivní výrazy a vulgarismy. Mimo jiné se v knize objevují naprosto trefná a neotřelá přirovnání: Točila se nám z toho všeho hlava jako puberťákovi v sexshopu. [2] Stejně tak využívá vojenského slangu přesně, jako to dělá ve své práci. Pavel Stehlík je totiž voják z povolání. Jeden z profesionálních obránců naší republiky a potažmo také našich životů.

Kniha se skládá z několika částí, které na sebe chronologicky navazují. Děj se samozřejmě odehrává v minulosti a v reálném čase. První částí je Pavlovo rozhodnutí stát se profesionálním vojákem, které se v něm rodilo dlouhá léta. Armáda totiž nemůže být jen prací, musí být také koníčkem a posláním. Člověk se jí musí věnovat, musí se chtít stále zlepšovat, poznávat své limity a snažit se je překonat: … bejt vojákem je služba. Služba svý zemi. A ta nekončí s odpískáním pracovní doby. To musíš mít v srdci. [3] Pavel všechna tato kritéria splňoval a do armády se bez problémů dostal.

Další část je věnována náročnému výcviku. Autor popisuje vojenskou přípravu na útvaru a také kurzy, které musí vojáci (bojovníci, jak také říká Pavel Stehlík) absolvovat, než mohou vycestovat do Afghánistánu (nebo kamkoliv jinam). Lidé si při náročné přípravě sáhnou na samé dno svých psychických a fyzických sil. Musí být také velice všestranní, aby se stali platným členem týmu. Protože v armádě jde hlavně o kolektiv:
V armádě je totiž jedno, co máš za sebou, kdo jsi nebo odkud jsi. Ty rozdíly pomáhaj stírat povinnosti, který musíš plnit. A v armádě je všechno postavený na jednotce. Kolektivu. A tudíž týmový práci. [4] 

Větší část knihy je věnována přímo misi v Afghánistánu. Když jsem četla o jednotlivých patrolách a úkolech, mrazilo mě v zádech. Obdivovala jsem psychickou sílu, kterou v sobě musí vojáci mít. Popisy prostředí, setkávání s Afghánci i s jinými vojáky jsou opravdu velice silné. V této části se objevuje také velice hluboké poznání, že je opravdu jedno, jakou má voják barvu kůže a jakou obléká uniformu. V jádru jsou všichni stejní. Jsou to muži a ženy, kteří brání svou vlast a bojují za lepší svět. Jsou to lidé, o které se doma někdo bojí a někomu doma se po nich stýská. A je velice povzbuzující číst, že si tito lidé dokáží bezelstně pomoci, i když se předtím nikdy neviděli a asi se po návratu domů také už nikdy neuvidí.

V další části se přesouváme od ostříleného hrdiny afghánských plání k mladému muži, který se musí po všech těch profesních „překážkách“ vypořádat hlavně se svým vlastním tělem. Těžká nemoc, která jeho život obrátila naruby, ho chtěla položit na lopatky. To se jí ale nepovedlo a způsob, jakým s nemocí praporčík Stehlík bojoval, je velice obdivuhodný. A právě zde úplně dostál mottu, které jsem uvedla na začátku. Není třeba, aby měl bojovník zbraň. Daleko důležitější je, aby měl pevnou a nezdolnou vůli. A ta určitě praporčíku Stehlíkovi nechyběla a nechybí.

V některých okamžicích jsem se u četby této knihy usmívala, v některých mi bylo do pláče. Celou dobu jsem Pavlu Stehlíkovi fandila, aby všechno, co si předsevzal, také dokázal. A to se mu povedlo. Zatím dotáhl svůj život nejdál, kam mohl a určitě v tom bude pokračovat i v budoucnu. Vážím si ho pro to, co prožil, a pro to, jak se k životním zkouškám postavil čelem a úspěšně s nimi bojoval. Je to silný člověk se silným příběhem, který určitě stojí za to, abyste si ho přečetli.

[1] STEHLÍK, Pavel. Do temnoty. Zpověď českého vojáka v Afghánistánu. Vyd. 1. Brno: CPRESS, 2014, 240 s. ISBN 978-80-264-0515-3. S. 208.
[2] Tamtéž, s. 30.
[3] Tamtéž, s. 40.
[4] Tamtéž, s. 29-30.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení