Recenze: Knihy pro dospělé

Nová tvář urban fantasy a duchové, co se s tím nepářou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tvar

Letos v říjnu nakladatelství Fantom Print představilo v českých vodách zbrusu novou tvář urban fantasy, americkou autorku Stacii Kane, jejíž série Downside má být příslibem literatury temné jako noc na venkovském hřbitově. Nakolik úvodní díl s názvem Smrtící duchové očekávání splňuje, to je vážení tak trochu bonusová otázka.

 

knihaAle všechno popořadě, nejdříve se pojďme podívat, o čem že to vlastně všechno je. Stalo se v roce 1997 v tzv. „Týdnu sužování“, že se mrtví rozhodli, že je poslední odpočinek už vlastně nebaví a jako duchové se vrátili na svět, kde nenašli lepší zábavu, než masově vraždit živé. Jak už to tak v dobách velkých krizí bývá, nastal zmatek a vlády i církve, které si s pohromou nedokázaly poradit, padly. Jen jedni našli řešení – magii, pomocí níž se s duchy vypořádali a odkázali je do patřičných mezí. Začali si říkat Církev skutečné pravdy a převzali vládu spolu se závazkem přeživší lidstvo před duchy chránit.

Čarodějnice Chess je jedním ze zaměstnanců Církve a jejím úkolem je zahánět duchy potulující se po světě živých. Za daných pravidel by se mohlo zdát, že to může být job snů, ale to by nesmělo být té proklaté drogové závislosti, kvůli níž Chess tak tak přežívá i v takové čtvrti jako je Downside, která je všechno jen ne bohatá, a ještě dluží nemalou částku místnímu bossovi Ranaři. A protože ten by rád rozšířil své pole působnosti, jenže mu v tom brání otravní duchové, rozhodne se využít svého vlivu na Chess a „požádat“ ji o službu, což ovšem ne tak zcela vyhovuje jeho konkurenci. A jako kdyby nestačilo, že se Chess dostává do tajů podsvětí víc, než by chtěla, ještě se musí komplikovat její „legální“ případ, při jehož řešení Chess narazí na ducha, kterého by možná nemuselo být tak snadné zvládnout.

Až sem se zdá, že vše je doopravdy slušně rozestavěné pro pořádnou dávku temné fantasy. Tak proč ten rozpačitý úvod článku? Inu, Stacia Kane je ve Spojených státech známá jako autorka hororů a romaticko-erotické literatury a mně se zdá, že ve Smrtících duchách se rozhodla oba žánry z nějakého důvodu propojit, a ono to tak ne úplně funguje.

Na to, jak je zápletka nekomplikovaná, příběh odsýpá jen velmi líně. Na vyprávění je třeba se soustředit, jinak se čtenář snadno ztratí. Občas je těžké se v Chessině světě orientovat a to zejména proto, že autorka se popisem světa příliš nezabývá. Mnohem víc se dozvíme o tom, který z mužů, co se kolem hlavní hrdinky pohybuje, má větší sexappeal, a že hrdinka dává přednost drsňákům před hodnými hochy.

Kane se podařilo vytvořit svět s drsným prostředím, ve kterém se daří násilí, drogám a černé magii. Podařilo se jí vytvořit zajímavý námět a zápletku s příslibem dávky akce. Jenom je to všechno spletené dohromady poněkud uměle. Ale i přesto si na dušičky dám na hřbitově setsakramentský pozor.

KANE, Stacia. Smrtící duchové. 1. vyd. Ostrava: Fantom Print, 2014, 284 s. ISBN 978-80-7398-280-5. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení