Recenze: Knihy pro dospělé

Nejednoznačnost jemnocitu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kvetiny

Malebné, až utopické městečko, jedna tak trochu výjimečná žena, hovory o kráse, literatuře a myšlenkách – to na vás čeká v Procitnutí slečny Primové, románové prvotině španělské autorky jménem Natalia Sanmartin Fenollera. Také je to však kniha o sebeklamu a sebevědomí, o skutečnosti a zdání i o pýše a předsudcích.

 

knihaDěj knihy se téměř výhradně zbývá pobytem slečny Primové v San Ireneu de Arnois, městě jakoby vytrženém z minulého století, jehož obyvatelé ctí tradice a opovrhují moderním vzděláváním, což však působí spíš jako projev pokroku, než jako zpátečnictví. Lidé, kteří se tu sešli, jsou vskutku osvícení a plní myšlenek, ať už debatují o umění či o podstatě manželství. Stáhli se z velkého světa, aby mohli doopravdy žít.

V knize převažují rozhovory, přímá i nepřímá řeč, myšlenky hlavní hrdinky. Témata rozprav se točí kolem různých názorových postojů, zasahují do oblasti náboženství, literatury či třeba feminismu. Pokaždé však vypovídají o životě, o světě kolem nás, na nějž každý mluvčí nahlíží jinak. Samotné dění není nijak zvlášť komplikované – děj se opírá o jednu zpočátku předvídatelnou romantickou zápletku, která tvoří pozadí k oněm diskuzím o pojmech a idejích, povyšujícím příběh nad banální romantiku. Osou příběhu však není milostný vztah, ale vývoj Prudencie Primové.

Tato vysoce vzdělaná a inteligentní žena, něco přes třicet, se považuje za bytost narozenou v nesprávném století, osobu s vysoce vyvinutým smyslem pro krásu, jemnocit a pravdomluvnost, což jsou hodnoty, které v moderním světě pozbývají na důležitosti. Na první pohled tak dokonale pasuje do prostředí, které se jí tu otevírá. Jak je však z názvu patrné, slečna Primová si teprve musí něco důležitého uvědomit, a pokud čtenář procitne dříve než ona, může si plně užít hru autorky se svou hrdinkou, která přes všechnu svou domnělou vznešenost a jemnocit působí místy až komicky. Nakonec se však onoho prozření dočká a čtenáři přinese hloubavé postřehy o moderním způsobu života.

San Ireneo je místem, kde lidé vědí, co je důležité, kde se učí poznávat sami sebe a vyrovnávají se s černými dírami ve svém nitru. Místem, které působí lidsky. A moudře. A na rozdíl od slečny Primové, té ze začátku příběhu, je výjimečné doopravdy a ne jen zdánlivě.

…mládí by mělo být tak naivní, jak nám to jen naše přirozenost dovoluje, drahoušku. Mladý člověk kráčí světem s jistou nevinností, dívá se na svět kolem s údivem a iluzemi. Později, jak jde čas, odhalí, že věci nejsou takové, jak si představoval, a mění se. Tehdy ztrácí onen jas, ztrácí naivitu, jeho pohled se zakalí a zčerná. Na jednu stranu je to velmi smutné, ale na druhou je to nevyhnutelné, neboť bolestí dozráváme. (…) Dnešní mladí posouvají dětství až do období, kam už nepatří, jsou nezralí a nezodpovědní ve věku, kdy by již takový být neměli. Ale současně velmi brzy ztrácejí čistotu, přicházejí o nevinnost a svěžest. To, co vám řeknu, vám bude asi připadat divné, ale brzy stárnou. [1]

[1] SANMARTIN FENOLLERA, Natalia. Procitnutí slečny Primové. Vyd. 1. Brno: Host, 2014, 282 s. ISBN: 978-80-7491-168-2. Str. 241. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení