Recenze: Knihy pro dospělé

Vzhůru na Šumavu

1 1 1 1 1 (8 hlasů)
zeleznice

Vlaky. Jaké kouzelné slovo! Neznám na světě kluka, který by už odmalička rád nepostával na železničním peróně nebo poblíž mostu, kudy jezdí železný oř. Autoři nové knihy z nakladatelství Paseka povýšili své dětské nadšení v dospělou posedlost i práci.

 

knihaSvět šumavských železnic v proměnách času je publikací, která splní všechna vaše očekávání. Autoři v ní přibližují hned několik druhů tratí. V prvé řadě je třeba zmínit ty nejstarší, parní. Vysvětlují důvod vzniku rozsáhlé železniční sítě, jež je jednou z nejrozsáhlejších v Evropě. Následuje kapitola věnovaná nejen vlakům, nýbrž i lidem, kteří na železnici pracovali a pracují, byť některá povolání jsou již hudbou minulosti v důsledku postupující modernizace. Pro mne byla nejzajímavější poslední kapitola, jež  přibližuje zvláštnosti a kuriozity. Vypráví např. o přepravě cirkusu po železnici nebo o známých i neznámých pomnících, vlastně spíš pomníčcích. Nejdelší a nejobsáhlejší kapitolou je však ta o zaniklých tratích, zastávkách i občerstvovnách. 

V roce 1930 byla trať dokončena a uvedena do provozu. Vozový park se skládal z parní lokomotivy od firmy Orenstain a Koppel a dvou dieselmotorových lokomotiv Deutz, 30 vozů na metrové a dlouhé dřevo, čtyři, později pět vozů pro ostatní materiál. Při odstávce parní lokomotivy vypomáhaly stroje ze sousedního Spiegelau. [1]

Celá kniha je koncipována velmi přehledně. Je rozdělena do pěti kapitol, kdy každá je dále členěna do podkapitol. Zvláštností je, že text je psán ve dvou sloupcích, vypadá tedy spíše jako průvodce, než jako klasická kniha. Za textem následují vždy obrazové části. Toto rozdělení mi přišlo jako výborný nápad i vhledem k tomu, že popis jednotlivých fotografií je poměrně podrobný a do běžného textu by nezapadl a působil by rušivě. 

Jedinou vadu na kráse bych spatřovala v nedostatečném zvláštně pojatém seznamu literatury. Vhledem k tomu, že kniha je zařazena nakladatelstvím Paseka mezi odbornou literaturu, chápu, že se její autoři pokoušeli dostát požadavkům, které jsou na knihy tohoto typu kladeny. Osobně si myslím, že však tato tendence spíše celkovému vyznění knihy ublížila. Ani jeden z autorů není historik a seznam literatury a pramenů působí lehce nepatřičně. Přitom se domnívám, že, kdyby autoři více připustili vlastní odžitou minulost na způsobu „oral history“, neboť dva z nich dosud pracují na dráze, knihu by to spíše pozdvihlo.

Svět šumavských železnic je především pěkná obrazová publikace, která nejvíce získala právě tím, že ji vytvořili lidé, kteří svou prací žijí a mají ji za svůj největší koníček. Všem nadšencům, jež touží po zvuku kol a šumění stromů, přeji krásnou cestu hlubokými šumavskými hvozdy.

[1] KOZÁK, Roman. ŠLÉGR, Vladislav. HAJNÍK, Roman. Svět šumavských železnic v proměnách času. Vyd.1. Praha: Paseka, 2014, 296 s. ISBN 978-80-7432-345-4. Str. 176-177. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení