Recenze: Knihy pro dospělé

Vzpoura mozků – Galaxia

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Na základě komiksů vznikají filmové kasovní trháky, to dnes asi nikoho nepřekvapí. Ovšem není asi až tak obvyklé, alespoň v našich luzích a hájích, aby na základě komiksu vznikl román (osobně jsem nenašel žádný odkaz na knihu, která by měla za předlohu komiks – možná někde v zahraničí – krom níže popisovaného).


knihaGalaxia je právě tím románem vzniklým na motivy původního českého komiksu, který vycházel v druhé polovině 80. let v tehdy legendárním časopise ABC mladých techniků a přírodovědců. Autory komiksu byli Václav Šorel (8. 9. 1937), který měl na starost scénář, a František Kobík (17. 7. 1933 – 15. 6. 2006), který jej ilustroval. Jde o druhou část trilogie Vzpoura mozků, jejímž autorem je Václav Šorel. První díl [2] se stejnojmenným názvem vyšel v roce 2013 (čtenářská recenze, viz např. [3]).

Jak bylo předesláno, Galaxia je druhým dílem připravované trilogie. Spojovací linkou mezi prvním a druhým dílem je postava jednoho z hrdinů: hlavního pilota Petra. Nic jiného na první díl neodkazuje. Nebýt sáhodlouhého prologu, který shrnuje obsah prvního dílu a snaží se s ním vytvořit spojení, nenajdeme v celé knize žádnou další spojitost a přirozený odkaz na předchozí díl. Podle mého názoru tato snaha je zcela zbytečná a prolog u druhého dílu tak působí dosti křečovitě – na rozdíl od prologu prvního dílu, kde svůj význam má a také jej naplňuje. Děj je zajímavý i bez této snahy. Ostatně ani v komiksu hlubší spojení nenalezneme.

Stavba románu nezapře autorovo technické založení, neboť mi přijde dosti úsporný, technický a místy až popisný. Autor klade často důraz na popis „technických udělátek“, jako jsou hvězdolety, výsadkové moduly či skafandry. Technická udělátka (tedy ta pozemská) jsou na můj vkus až příliš dokonalá. Tato dokonalost ovšem v příběhu eliminovala spoustu možných dramatických zápletek, které by text určitě obohatily. Jistě by se dalo také zapracovat na postavách, jejichž charaktery by mohly být vrstevnatější a plastičtější. V tomto ohledu autor podle mě ne zcela využil potenciálu, který se mu nabízel.

Co se příběhu týče, rozhodně zklamaný nejsem. Přestože není nikterak komplikovaný (za což jsem rád) a rafinovaný, nebylo zjevné, jak se bude děj dále vyvíjet, čtení tím nebylo nudné. A to je jistě velmi dobře. Kniha mě velmi bavila a bude-li čas, rád si ji znovu přečtu. Jako pamětník komiksové předlohy bych sice uvítal více obrázků od Františka Kobíka, ale to je spíš prosba na nakladatele než na autora.

A k nakladateli směřují i následující spíše technické poznámky, které se týkají zpracování knihy jako takové. Na stranách 41 a 52 jsem narazil na vypadnuté písmenko (s a k) – stane se. Na straně 54 v poznámce by mi připadlo příhodnější místo bezpatkového x vysázet symbol pro krát, tedy tečku (•). A v poslední řadě jsem nepochopil, proč je v textu tolik užíváno kurzívy. Jednak pro označení technických věcí: pulsní střely, pulsní šipky, keramoplast, … a pak pro jména mimozemšťanů, označení pozemské lodě Galaxia, označení pavouků a sršňů v domorodém jazyce, která jsou celá sázena kurzívou a navíc velkými písmeny: MA, RO, MONG, GALAXIA, IX DVOJKA, … Jména pozemšťanů jsou přitom psána normálně, tj. s velkým počátečním písmenem a ostatními malými, stojatým fontem. A jako zajímavost mne zaujalo, že v době psaní tohoto článku (17. listopadu 2014), jsem nemohl knihu dohledat v katalogu Národní knihovny nejen podle názvu, ale ani podle ISBN kódu.

Psát román na motiv komiksu, jak se domnívám, je úkol velmi nevděčný. Komiksová komunita nemusí tuto snahu vždy přijmout s nadšením ani s pochopením, např. [4]. Stejně tak i příznivci prózy mohou mít nedůvěru k románu, který vznikl na podkladě komiksu. Přesto věřím, že si kniha své spokojené čtenáře snadno najde. Text není nijak náročný na četbu ani na pochopení. Autor je co se týče sci-fi prvků střízlivý a nevymýšlí zbytečnosti, které pro příběh nejsou podstatné. Přesto je děj zajímavý a dynamický. Navíc nenásilnou formou upozorňuje na problémy, které sužují naší planetu, a představuje, jaké následky bychom mohli v budoucnu nést.

Za sebe mohu prohlásit, že se mi kniha četla velmi dobře a těším se na poslední díl trilogie. A nejen to, nakladatelství XYZ ohlásilo, že s Václavem Šorelem chystají literární adaptaci komiksu Tvrz. Máme se tedy nač těšit.

Václav Šorel  (8. 9. 1937) je vystudovaný technik, konstruktér v letecké továrně Avia, letecký odborník a publicista, dlouholetý zástupce šéfredaktor časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců a mimo jiné autor Encyklopedie českého a slovenského letectví [5].

[1]  ŠOREL, Václav. Galaxia. Ilustrace František Kobík. Praha: XYZ, c2014, 254 s. ISBN 978-80-7388-972-2.
[2] ŠOREL, Václav. Vzpoura mozků. Ilustrace František Kobík. Praha: XYZ, c2013, 260 s. ISBN 978-80-7388-767-4.
[3] LEDVINKA, Štěpán. Vzpoura mozků. čtenářská recenze. VašeLiteratura.cz: literatura pro všechny [online]. [Česko]: Marta Šimečková, [2009]- [cit. 2014-11-16]. Dostupné z: http://www.vaseliteratura.cz/recenze/pro-dospele/3396-vzpoura-mozku.html 
[4] BÍLEK, Roman. Václav Šorel: Kdo je dnes jeho vzorem?: rozhovor. XB-1: měsíčník sci-fi, fantasy a hororu [online]. 2013 [cit. 2014-11-15]. DOI: 1804-6606. Dostupné z: http://www.casopisxb1.cz/aktuality/vaclav-sorel-kdo-je-dnes-jeho-vzorem-rozhovor/
[5] ŠOREL, Václav. Encyklopedie českého a slovenského letectví. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005-2008. 2 sv. ISBN 80-251-0733-7.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení