Recenze: Knihy pro dospělé

Jak křehká je hranice mezi zákonem a zločinem?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
mesto

Co mají společného vlna tsunami, krádeže uměleckých děl, loupež v bance a světový terorismus? Co spojuje celosvětově hledaného zločince, tajného policistu a neznámého švédského občana drženého americkými tajnými službami?

 

knihaAutor knihy, Robert Karjel, je pilotem ve švédském letectvu a také příležitostným spisovatelem. Dodnes napsal čtyři knihy, z nichž jen jeho zatím poslední byla přeložena také do češtiny. Tímto dílem je senzace posledního Frankfurtského knižního veletrhu, thriller Švéd.

Román je napínavý od prvního do posledního slova. Napětí autor dosáhl hlavně tím, že využívá hned tří časových rovin.

První časovou rovinou je příběh švédského tajného policisty Gripa. Grip je typickým workoholikem až do doby, kdy je zraněn. Zranění ho přiměje k odpočinku a přehodnocení dosavadního života. Postupně se zaplete do nelegálních podniků, díky kterým pomůže svému příteli.

Druhá časová rovina je odstartována vlnou tsunami v Thajsku. Po této katastrofě se sejde několik přeživších v jednom thajském hotelu, kde spolu pobývají a přemýšlí, co budou dělat dál se svými životy, do kterých se znovu narodili. Tato skupinka lidí je pozoruhodná už svým rozdílným složením. Patří do ní Pákistánec Réza, který se chce zbavit nálepky, islamista rovná se terorista, a proto si své tmavé vlasy odbarvil na blond. Dalším obyvatelem hotelu je Mary, jediná žena, která má v této knize velikou úlohu. Třetím členem skupiny je Čech Vladislav, který Vlny využil k tomu, aby začal úplně nový život. Čtvrtým je Švéd N., rozporuplná osobnost, která svým charakterem vyrovnává myšlení celé skupiny. Všichni čtyři se rozhodli, že když už jim Vlna vzala jejich minulé životy, tak se k nim vracet nebudou a vytvoří si nové.

Své nové životy si zorganizovali úplně jinak. Když se mezi nimi objevil Bill Aderloy, tajemný muž, který za všechny členy skupiny platil veškerou útratu, všechno vzalo nečekaný směr. Bill naplánoval pomstu americké větvi baptistů, kteří Vlnu tsunami označili za spravedlivý Boží soud, a skupina našich přátel se k němu přidala a tuto pomstu zrealizovala. Vše ale nakonec nedopadlo přesně podle jejich plánů.

Třetí a poslední časovou rovinou je současnost románového děje, která se odehrává na tajném ostrově Diego García, který slouží jako základna pro americké tajné služby všech kategorií. Na tento ostrov se dostane také Grip. Pozve si ho agentka FBI Shauna, která po něm chce, aby jí pomohl vyřešit případ švédského občana, kterého na ostrově drží ve vězení. Grip postupně zjišťuje, že toho má s vězněm mnoho společného.

I přesto, že se roviny na některých místech časově prolínají, můžeme říci, že dvě první roviny postupně vplynou do roviny třetí a v tomto místě román vrcholí.

Závěr knihy podle mě čtenářskou obec rozdělí na dva tábory. Vyvrcholení knihy bude pro jednu skupinu čtenářů naprosto předvídatelné a pro druhou skupinu naopak úplně překvapivé.

Napětí na každé stránce a v každé větě ale nikoho nenechá klidným. Pokud Švéda začnete číst, neodtrhnete se od něj, dokud jej nedočtete až do konce. Autor postupně odkrývá jednotlivé části a čtenář naplno hltá každou novou objevenou souvislost v příběhu.

Kniha je naprosto po právu označena za thriller. Autor svým námětem vzbuzuje rozporuplné reakce, vzrušuje čtenáře a otřásá jejich názory a hodnotami. Kniha mě zaujala natolik, že jsem na konci nebyla schopna oddělit fakta od fikce a doteď ve mně sídlí nedůvěra k institucím, které by nás měly chránit.

Švéd ale není jen thrillerem s poutavým příběhem, kniha se dotýká také celosvětových témat. Ať už jde o vztah světa k muslimům a strach z terorismu a svaté války. Důležitým tématem je proto také udržitelnost světového bezpečí a těžko ohraničitelné meze prostředků, jimiž se dá tohoto bezpečí dosáhnout.

I proto má kniha Švéd dopad nejen estetický, ale také etický a hodnotový a čtenáře tato témata určitě nenechají chladným.

Téma bezpečí a mravních mantinelů se dotýká také přímo hlavní postavy, Gripa, a jeho příběhu. Grip se musí rozhodnout, zda poruší zákon kvůli svému příteli. Chtěl mu zachránit život a tak sklouzl na druhou stranu zákona. Kdyby věděl, co všechno tímto činem rozpoutá, možná by se rozhodl jinak. Tento fakt dělá z hlavního hrdiny velice rozporuplnou a vnitřně zajímavou osobnost.

Thriller Švéd je knihou čtivou a neodložitelnou a bylo by určitě zajímavé, kdyby byly do češtiny přeloženy také další tři knihy Roberta Karjela.

KARJEL, Robert. Švéd. Vyd. 1. Praha: Plus, 2014, 317 s. ISBN 978-80-259-0323-0. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení