Recenze: Knihy pro dospělé

Novodobý Sherlock Holmes

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Veřejnost ho pořádně zaregistrovala až v roli Sherlocka Holmese v seriálu z produkce BBC. Za svůj život už si ale prošel velice rozmanitými rolemi, za které dostal i několik ocenění. Řeč je o anglickém herci Benedictu Cumberbatchovi, o kterém napsal knihu životopisec Nigel Goodall.


knihaŽivotopis o Benedictu Cumberbatchovi vyšel v České republice na podzim roku 2014 v nakladatelství XYZ. Jeho autorem je již zmíněný Nigel Goodall, který má na kontě již několik knih o slavných osobnostech, jako jsou například Elton John, Kylie Minogue nebo Johnny Depp.

Benedict Cumberbatch je herec nejen s velice dlouhým jménem, ale i s velkým talentem, který využívá v rolích divadelních, rozhlasových i filmových. Zahrál si detektiva i netvora, advokáta, komika i mnoho historických postav a také několik fiktivních hrdinů. Na každou roli se pečlivě připravuje, a tak ve chvíli, kdy předstupuje před diváka, není již Benedictem, ale stává se Frankensteinem, Williamem Pittem či již zmíněným Sherlockem Holmesem. Je vždy na sto procent postavou, kterou hraje. Je to zajisté tím, že se o své postavě snaží dozvědět co nejvíce, proto když má hrát slavného majitele kontroverzní webové stránky WikiLeaks, nebojí se daného muže kontaktovat, aby byl ve své roli co nejvěrohodnější. A tak je to se vším. Do všeho se vrhá po hlavě. Možná za to může i fakt, že skoro přišel o život při dobrodružné cestě v jižní Africe, kde ho unesli. Od té doby se snaží svůj život užívat naplno a často absolvuje adrenalinové atrakce. Sám herec to okomentoval takto: „Naučilo mě to, že do života vstupujete stejně, jako ho opouštíte – sami. Přimělo mě to k rozhodnutí žít méně všední život.“ Často se ale tak stává, že hercovo tělo protestuje a vypovídá svoji službu. Benedict si totiž neuvědomuje, že i on musí někdy odpočívat.

I Benedictův osobní život je plný zajímavých událostí a situací. I když pochází z herecké rodiny, musel si své místo v showbusinessu zasloužit a rozhodně to neměl lehké. Co se týče rodiny, nemá Benedict bohužel zatím moc štěstí. Deset let strávil s jednou ženou, ale ona ani žádná další, která přišla po ní, nebyla ta pravá, a tak, i když herec moc touží po velké rodině, zatím je jen sám.

Životopis je opravdu poutavý. Kromě informací o hercově životě se v knize nachází několik barevných fotografií, na kterých je Benedict ve svých životních rolích. Na konci publikace se pak nachází seznam divadelních, rozhlasových a filmových rolí a navíc také filmový slovníček, který sestavila Charlotta Rasmussenová pro čtenáře, kteří by si nebyli jisti termíny z oblasti filmové tvorby.

Kniha je tím pravým pro fanoušky tohoto talentovaného herce, ale zajisté ji ocení i milovníci dobrých životopisů. Díky hercově zajímavému životu je to poutavé čtení od začátku až do konce a věřím, že se u něj nikdo rozhodně nebude nudit.

Ukázka

Benedict Cumberbatch si dnes užívá svou zaslouženou kariéru. Podle mnohých to vše začalo seriálem Sherlock, který z něj udělal jednoho z nejvýznamnějších britských herců své doby a vyhoupl ho do nejvyšší ligy. Přestože byl v době před Sherlockem vždy obdivován díky hraní chytrých outsiderů, nikdy nebyl zbožšťován nebo považován za typického krasavce, ani nikdo nepovažoval za nesporné, že se z něj stane světová hvězda. [1]

[1] GOODALL, Nigel. Benedict Cumberbatch. Praha: XYZ, 2014. ISBN 978-80-7505-013-7, s. 190.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení