Recenze: Knihy pro dospělé

Petr Sís napsal životopisnou knihu o pilotu a spisovateli Antoinu de Saint-Exupérym

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Petr Sís napsal knihu Pilot a Malý princ – Život Antoina de Saint-Exupéryho, ve které líčí příběh o legendárním francouzském letci, dobrodruhovi i spisovateli Antoinu de Saint-Exupérymu. Knihu vydalo nakladatelství Labyrint a patří k tomu lepšímu, co nám může dětská literatura nabídnout.


knihaKniha vypráví o chlapci, který se na počátku dvacátého století narodil ve Francii, aby mohl prožít velké dobrodružství. Na svět přišel s korunou zlatých vlasů, doma mu tak něžně přezdívali Král Slunce. Z chlapce vyrostl pilot a začal psát o odvážných leteckých výpravách. Po čase se vrátil do Francie a oženil se s Consuelou Gónezovou Carrillovou. V knize je popsán i jeho nejslavnější dobrodružný let, při němž se ztratil a havaroval v Severní Africe. Letadlo bylo zničeno, ale jemu se naštěstí nic nestalo. Dále se můžeme dočíst, jak se z Antoina stal válečný pilot. Dozvídáme se, že dál nemohl v okupované Francii žít, a tak se i s ženou přestěhoval do New Yorku. První rok strávený v USA psal román Válečný pilot (vydáno r. 1942). Jeho kniha se stala jednou z nejoblíbenějších knih toho roku.

Dále začíná pracovat na knize Malý princ, v němž Antoine popsal planetu nevinnější, než je ta jeho, a chlapce, který se zatoulal daleko od domova a který si pokládá nejrůznější filozofické otázky. Malý princ vyšel nejdříve ve Spojených státech, bylo v něm věnování Leónu Werthovi.

V knize se dočteme i o jeho dalších knihách, dokončené bojové akci i o jeho posledním tragickém letu nad Středozemním mořem. „Možná, že Antoine našel svou vlastní třpytivou planetu někde blízko hvězd.“ Tento obrazový životopis líčí Antoinovo rodinné zázemí, dětské sny i práci pro leteckou poštu. S oblibou četl i psal přímo v kokpitu letadla. Překonával hranice dosud možného a zároveň zůstal velkým snílkem. Jak se píše v anotaci: „Po celý život si v sobě uchoval zvědavé a hravé dítě – svého Malého prince.“

Kromě textu knihu obohatil o ilustrace sám autor. U obrázků nechybí všelijaké popisky a doplňující informace. Dozvídáme se například, že Antoine rád bavil lidi karetními triky a kouzly. Nadšeně vyprávěl příběhy komukoli, kdo byl ochoten poslouchat, třeba i taxikáři. Scházel se s přáteli po kavárnách a předčítal jim úryvky ze svých rukopisů.

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) je považován za jednoho z nejvýznamnějších francouzských prozaiků meziválečného období, který s renesanční samozřejmostí spojoval svět stroj a techniky se světem umění a literatury. Jeho nejčtenější dílo je alegorie Malý princ (1943). Je rovněž autorem dalších prozaických děl Kurýr na jih (1929), Noční let (1931), Země lidí (1939), Válečný pilot (1942) a nedokončeného filozofického eseje Citadela (1948).

Petr Sís je mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů. Za svou tvorbu získal mnoho ocenění – od Zlatého medvěda na Filmovém festivalu v Berlíně (1980 za krátký film Hlavy) až po Ragazzi (2004 za Strom života a 2008 za Zeď). V roce 2003 obdržel prestižní MacArthurovo stipendium, v roce 2012 mu byla za celoživotní tvorbu udělena Cena Hanse Christiana Andersena.

Česky vyšly v nakladatelství Labyrint (v edici pro malé čtenáře Raketa) tyto knihy: Strom života / Charles Darwin (2004), Tibet/Tajemství červené krabičky (2005), Hrej, Mozarte, hrej (2006), Tři zlaté klíče (2007), Zeď/Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (2007), Ptačí sněm (2011) a Pilot a Malý princ (2014).

SÍS, Petr. Pilot a Malý princ - Život Antoina de Saint-Exupéryho. Praha: RAKETA v produkci nakladatelství LABYRINT, 2014. ISBN 978-80-86803-27-2.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení