Recenze: Knihy pro dospělé

Návrat do Three Pines

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
kostel

Konečně! Taky jste se nemohli dočkat? Čeho? No přeci návratu inspektora Gamache! Naši věrní čtenáři zajisté ví, o kom hovořím, neboť recenze na prvotinu Louise Pennyové se zde objevila před nedávnem. Nyní se tedy spolu s Armandem Gamachem vracíme do kouzelné kanadské vesničky, kde se odehrála další vražda. Vražedný chlad je stejně jako Zátiší klasickou detektivkou, kdy máte jednoznačně rozdané karty, víte, kdo je detektiv, oběť i podezřelý.

 

knihaCC de Poitiers se do Three Pines přistěhovala celkem nedávno, ale že by starousedlíkům přirostla k srdci, to se rozhodně říct nedá. Spíše naopak. Ničila, na co přišla, staré zvyky i lidi. Její smrti nikdo nelituje, spíše se zdá, že se vesničanům ulevilo. Před inspektorem tak stojí závažný problém – při její vraždě během vánočního curlingového zápasu byla přítomna celá vesnice a všichni svorně tvrdí, že nikdo nic neviděl. V jednu chvíli jej napadne skoro bláznivá myšlenka, co když se Three Pines spojilo, aby se té zlé pomlouvačné ženské zbavilo? Nebo ne?

Děj je postaven chronologicky, postupně rozplétáme jednotlivé nitky příběhu. Vyšetřování je založeno na rozhovorech a pozorování. Na dokonalé psychologické propracovanosti postav, jež si buď zamilujete, nebo je budete k smrti nenávidět.

Tak se Armand Gamache cítil teď. Byl šťastný a spokojený. Měl rád svou práci a měl rád svůj tým. V Sûreté dál postupovat nebude, ale s tím už se smířil, protože Armand Gamache nebyl soutěživý člověk. Byl spokojený člověk.
A tohle byla jedna z nejoblíbenějších částí jeho práce. Sedět se svým týmem a luštit, kdo mohl tu vraždu spáchat. [1]

V současné době patří Louise Pennyová k nejúspěšnějším kanadským autorkám ověnčeným řadou prestižních ocenění. A ve Vražedném chladu pochopíte proč. Její dokonalá perokresba krajiny i osob vás strhne. Přestože ani v této knize nenaleznete popis nejmodernějších kriminalistických metod, zůstanete v úžasu a neodtrhnete se od ní, dokud nezjistíte, jak celý propletený příběh dopadne.

Klasická detektivka je žánrem, který je téměř na vymření, proto jsem ráda, že se k ní Pennyová tak úspěšně hlásí. Vražedný chlad je perfektní volbou pro váš volný čas. Ani chvilku se nebudete nudit, a přitom se budete cítit zvláštně klidní. Je pohlazením v současné tvorbě, které stojí za váš čas.

[1] PENNY, Louise. Vražedný chlad: případy vrchního inspektora Gamache. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 384 s. ISBN978-80-242-4672-7. Str. 138. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení