Recenze: Knihy pro dospělé

Minulost nikdy nespí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Americká spisovatelka Lisa Jackson je v dnešní době jednou z nejznámějších autorek thrillerů. Její poslední kniha Všechno mi řekni je třetím svazkem ze série Savannah.


knihaCelou sérii Savannah spojuje mladá novinářka a spisovatelka Nikki Gilletteová, která se bezhlavě vrhá do řešení kriminálních případů, které ohrožují americké městečko Savannah. Její příběhy jsou tolik oblíbené právě proto, že se k případům dostává velice blízko. Až příliš blízko.

Nikki hledá inspiraci pro svou novou knihu, ale zdá se, že Savannah je tou dobou bez mediálně zajímavých zločinců. Město se však probudí v okamžiku, kdy přijde překvapivá zpráva. Z vězení má být po dvaceti letech propuštěna Blondell O´Henryová. Nikki si na tuto ženu velice dobře pamatuje, je matkou její kamarádky. Té kamarádky, za jejíž vraždu byla Blondell odsouzena k doživotnímu trestu, i přes tvrzení své neviny. Po dvaceti letech další ze tří Blondelliných dětí změnilo svou výpověď a žena se má dostat na svobodu. A to by nebyla Nikki, aby se nerozhodla dopátrat, co se před dvaceti lety doopravdy stalo.

Hlavní postava Nikki je mladá a velice odhodlaná novinářka.  Je rozhodnutá dozvědět se pravdu za každou cenu, i když ji to v minulosti stálo málem i život. Právě díky jejím vlastnostem celá kniha působí energicky. Čtenáře ani na chvíli nenechá odpočinout a vrhá se po hlavě do pátrání. Až se ji chce člověku zastavit, protože je zjevné, že její dychtivost nemusí dopadnout dobře. Naštěstí je tady její přítel, detektiv Reed, připravený jí kdykoliv krýt záda.

Příběh se místy může zdát spletitý. Ve vyšetřování figuruje mnoho jmen a vztahů z minulosti, kterými se Nikki musí probrat, udělat s nimi rozhovor a zjistit informace, které už dvacet let spí pod povrchem.

Autorka je mistryní svého oboru. Umí vytvořit prostředí, ze kterého čtenáře mrazí i ze stránek knih. Překvapení v knize postupně dávkuje a čtenáře neustále udivuje. To, co bylo pravda na jedné stránce, už rozhodně nemusí být pravda o pár stránek dál. Celou dobu dává čtenáři malé indicie, aby si mohl vytvořit vlastní pravdu. Ale na konci zazní vítězoslavné fanfáry a přijde opravdu nečekaný závěr.

Pokud jste ještě od Lisy Jackson nic nečetli, kniha Všechno mi řekni je určitě skvělé seznámení s její tvorbou. Napětí až do konce vás donutí celý příběh přečíst jedním dechem. Autorka si vás svým stylem dozajista získá a určitě to nebude poslední kniha, kterou od ní budete mít chuť číst.

JACKSON, Lisa. Všechno mi řekni. 1. vyd. Ostrava: Domino, 2014, 352 s. ISBN 978-80-7498-023-7.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení