Recenze: Knihy pro dospělé

Cynický blázen – hrdina dnešní doby

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Kladivo na čaroděje bývá popisováno jako „sdílený seriál“, jednotlivé díly jsou napsány jiným autorem. Jiří Pavlovský jako myšlenkový otec této série se ujal prvního uvedení čtenářů do světa magie, upírů, čarodějů a jiných monster. Dějištěm magických hrátek je Praha (a přilehlé okolí, jako např. Morava), hlavní hrdinové nejsou ctěni pro svůj morální kredit, ale spíš pro schopnost přežít.


knihaHned v prvním díle se čtenářům představí Felix Jonáš, právě ho unesli z blázince a hned se má pustit do vyšetřování vražd magiografů – vědců, studujících magii. V blázinci strávil pět let (Nebo to bylo deset let? Čas hrozně letí.) a potřebuje pomoc. Kdo jiný, než jeden asociální mág, jeden nekrofil a bývalá přítelkyně se sklony k alkoholismu by mu mohli pomoct nejlépe? Felixovy problémy se v průběhu děje zvětšují a odhaluje se víc a víc střípků z minulosti tohoto bývalého člena Vatikánské vyšetřovací komise. Magie pro každého je útlá knížka a musí popsat nejen nový svět a (anti)hrdiny, ale i obsáhnout nosný příběh. Proto je tempo děje strhující. Akce následuje akci a mrtvol přibývá.

Cynismus je hlavní devizou této série, „hrdinové“ jsou schopni a ochotni obětovat relativně nevinného, aby zachránili sami sebe. Nekrofilie jednoho z členů Felixova týmu je brána sice jako nechutná záliba, ale konec konců proti gustu… Jediná postava, která poukazuje na morální problémy, je Klaudie. Klaudie je v knihách nositelkou sentimentálních proslovů a morálních dilemat a často se jí podaří své „správné“ řešení prosadit. Aby toho pak všichni členové litovali.

Druhý díl Město mrtvých časově navazuje na Magii pro každého. A nejen časově, bez znalosti prvního dílu se do druhého ani nepouštějte. V Městě mrtvých už se ví, proč magiografové zemřeli, a teď je na Jonášovi a spol., aby získali více informací, protože informace je (možná) udrží naživu. Pátrání skupinu zavede mimo Prahu a mimo tuto realitu. Klaudie tu má opět prostor pro morální dilemata – dětské oběti a zombie oběti holokaustu. Ostatní se snaží prostě přežít, Klaudie se snaží přežít s čistým svědomím.

Střet pražské Felixovy party s „vidláky“ je jedním z vrcholů knihy. Vtipné hlášky a absurdní dialogy jsou sice v obou dílech, ale teprve vysvětlení, proč je statisticky Praha plná chytrých lidí, z úst nekrofila, žijícího v hrobce na Olšanech, dává knize punc nezapomenutelnosti. Hlavním nositelem cynického a černého humoru je Felix. Ostatní mu zdatně sekundují, zvlášť Vincenc, žijící na veřejných záchodcích, ale jejich komika je spíš situační. To Felix trousí tvrďácké hlášky a stihne přitom pozabíjet pár zombíků.

Kladivo na čaroděje ale nejsou humorné novely, některé scény jsou hororové, fantasy je samozřejmostí a zapojení Prahy pak dodává do zábavné směsky urban fantasy. Popkulturní odkazy a hlášky z filmů (i divadelních prken!) jsou už „jen“ kořením této série.

Pavlovský nám představil partu amorálních hrdinů a zajímavě rozehrál jejich vztahy i svět magie. Poněkud okoralý smysl pro spravedlnost ale nedělá z hrdinů, kteří by svou skupinu opravdu měli nějak pojmenovat, zrůdy, ale jen životem opotřebované magické odpadlíky.

Ač na sebe oba díly navazují, je Magie pro každého uzavřena vyřešením série vražd, je proto možné přečíst si pouze první díl a při nechuti pokračovat nezůstane ve čtenáři pocit neuzavřeného příběhu.

„Straší tady?“ zeptala se Monika.
„Ani moc ne. Ale radši se tu s nikým nebavte.“
„Proč? Myslíte, že tu můžou být duchové?“
„Ne. Penzisti, kteří vám začnou vyprávět svůj životní příběh. Hrozný. Duchové jsou to nejmenší.“ [1]

[1] PAVLOVSKÝ, Jiří. Magie pro každého. 1. Vyd. Praha: Epocha, 2012, 199 s. ISBN 978-80-7425-153-5. s. 63.

PAVLOVSKÝ, Jiří. Město mrtvých. 1.Vyd. Praha: Epocha, 2012, 140 s. ISBN 978-80-7425-156-6.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení